habitatge públic
de lloguer
a les casernes
Vivenda concedeix 240 euros al mes als joves que estiguin de lloguer - M.E.Q.
AVUI 17/07/04

El consell de ministres només aprova les línies generals de la nova normativa mentre ultima el decret.
El pla estatal estableix aquesta subvenció per a dos anys.


Una de les últimes grans incògnites sobre el pla de xoc que ha d'aconseguir aturar el desbocat creixement del preu dels pisos es va descobrir ahir. El govern central concedirà ajudes de 240 euros mensuals als joves de menys de 35 anys que visquin de lloguer. Aquestes ajudes es podran sol·licitar durant un màxim de dos anys i sempre que no superin els 2.880 euros anuals.

Així doncs, amb aquesta nova ajuda la ministra de Vivenda, María Antonia Trujillo, segueix donant amb comptagotes el paquet de mesures que han d'equilibrar el mercat immobiliari. Més encara, amb gairebé un mes de retard, el consell de ministres només va aprovar ahir la filosofia política de la nova normativa, perquè Trujillo vol "consensuar" el pla abans de concretar-lo.

Per tant, una vegada aprovades les línies generals del pla de mesures urgents en matèria d'habitatge i sòl pel consell de ministres, Trujillo es reunirà la setmana que ve amb els governs autonòmics per debatre com es concreten -cosa que podria implicar alguna lleugera modificació del que s'ha avançat-, i es preveu que divendres que ve s'aprovi el reial decret que ha d'introduir les noves mesures.

La ministra, com ja està sent habitual, no va voler entrar en gaires detalls, però va insinuar que la seva gran aposta de fer desaparèixer les ajudes fiscals per compra de vivenda no tan sols no formarà part del que s'aprovarà divendres sinó que trigarà molt més a posar-se damunt la taula. Trujillo va assegurar que aquest govern "treballa amb serenitat" i que, per tant, aquesta mena de propostes s'analitzaran quan es plantegi la reforma de la política fiscal, que de moment està prevista a meitat de legislatura per aplicar-se a partir del 2006.

El que sí que inclourà el decret de la setmana que ve és, com ja va avançar aquest diari, l'augment del 15% del preu de venda dels pisos de protecció oficial (VPO) als territoris més cars de l'Estat, l'anomenada zona A, que inclou Barcelona i la seva àrea metropolitana. Tanmateix, es promociona la VPO amb un IVA del 4%.

Una altra de les mesures avançades ahir i que tampoc es coneixien és l'augment de fins al 25% del percentatge de sòl que els promotors hauran de dedicar a VPO. El pressupost que s'invertirà en polítiques de vivenda per incrementar el nombre de pisos protegits que s'inicien aquest any serà de 1.031 milions d'euros, un 32% superior a l'actual. L'objectiu és que el 52% de les noves vivendes es destinin al lloguer i el 48% a la venda.

Assegurança per a impagats
Aquestes iniciatives se sumen a les ja avançades, que inclouen que els propietaris que vulguin rehabilitar el seu pis per llogar-lo podran rebre una subvenció de fins a 6.000 euros i una assegurança per fer front als impagats i als desperfectes no ordinaris, sempre que es comprometi a llogar el pis per un mínim de 5 anys.

El pla també estableix la creació d'una comissió d'experts en arrendament per proposar reformes en el sistema, així com la creació d'una comissió interministerial del sòl per "revaloritzar els sòls de l'Estat". La comissió, amb representats dels ministeris d'Economia i Hisenda, Foment, Defensa i Interior, treballarà per destinar borses de sòl públic a VPO.

En aquesta línia, el govern central es compromet a generalitzar el sistema de concurs, enfront del de subhasta, en els processos d'adjudicació de sòl, especialment quan es destinin a habitatge.

tornar a la pàgina d'aquesta opinió
Tornar
AJStA
Assemblea de Joves de St. Andreu
JOC
Joventut Obrera Cristiana
ACO
Acció Catòlica Obrera
MCJ
Moviment Cristià de Joves
A.VV.
Sant Andreu de Palomar
Casernes de Sant Andreu
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP