habitatge públic
de lloguer
a les casernes
L'UCE demana que s'expropiï els especuladors - Juan Carlos Rosado
El Periódico 07/07/04

SOL.LICITUD DE MESURES PER COMBATRE L'ALT PREU DE LA VIVENDA
• Els consumidors reclamen duresa amb els promotors


La Unió de Consumidors d'Espanya (UCE) ha proposat a la ministra de Vivenda, María Antonia Trujillo, que s'apliqui el mecanisme de l'expropiació a aquells propietaris de sòl prioritari que el retinguin durant més d'un any amb intencions especulatives. La mesura forma part d'un decàleg d'actuacions que l'UCE ha entregat a la ministra per combatre el problema de l'"escandalós" preu dels pisos.

Segons va explicar ahir el portaveu de l'UCE, Dacio Alonso, el Govern hauria de seguir l'exemple d'autonomies com Extremadura i Astúries, que han aprovat lleis que consagren l'expropiació forçosa de terrenys qualificats com a "prioritaris". "No es pot permetre la retenció de sòl sense gestionar per propietaris que estan esperant que arribin millors moments, si això és possible, per seguir especulant quan hi ha tanta necessitat", va advertir.

INTERVENCIÓ EN EL MERCAT
Alonso va emmarcar aquesta mesura dins d'un pla d'"intervenció pública" de sòl per construir vivendes protegides, que inclouria la utilització de terrenys pertanyents a l'Estat o a empreses públiques com Renfe o Ports d'Espanya. En aquest sentit, va denunciar la pràctica dels ajuntaments "que s'han estat finançant" amb la venda de solars públics per a la construcció de vivendes de preu lliure.


 

El decàleg presentat a la ministra proposa la creació d'un registre de demandants de vivenda protegida perquè se'n pugui conèixer el perfil, acompanyat d'un altre registre públic de promotors, constructors i cooperatives que operin en aquest mercat. "Es tracta d'exercir un control sobre ells perquè hi ha molt intrús que no pertany al sector i només se n'està aprofitant per fer negoci", va precisar Alonso. L'UCE també demana que l'Administració pugui exercir el dret de tempteig i retracte per evitar el sobrepreu en la vivenda protegida. Amb aquesta fórmula, l'Estat es pot quedar amb la vivenda quan el promotor la vengui a un preu superior al taxat.

"S'ha de trencar la impunitat amb què han actuat els constructors, que han fet el que els ha donat la gana al marge de qualsevol legalitat i que han imposat la llei del més fort", va sentenciar el portaveu de l'UCE.

L'objectiu de l'UCE seria "invertir la tendència actual", ja que de cada 100 vivendes "92 són lliures i només vuit són protegides". L'ideal seria que, al final del pla 2005-2008, hi hagués un equilibri i es passés a "50 de lliures i 50 de protecció pública". Un altre dels objectius del pla hauria de ser que els pisos de lloguer arribessin al 25% del parc total, enfront del 12% actual. Per a això seria necessari "treure al mercat" bona part dels "tres milions de vivendes desocupades" que hi ha a Espanya.

tornar a la pàgina d'aquesta opinió
Tornar
AJStA
Assemblea de Joves de St. Andreu
JOC
Joventut Obrera Cristiana
ACO
Acció Catòlica Obrera
MCJ
Moviment Cristià de Joves
A.VV.
Sant Andreu de Palomar
Casernes de Sant Andreu
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP