habitatge públic
de lloguer
a les casernes
El pla de xoc de l'habitatge augmenta el preu de venda de la VPO un 15% - Natàlia Rios
AVUI 03/07/04

L'esborrany del ministeri estableix un sostre de lloguer per als propietaris que vulguin rebre subvenció
Els pisos protegits de Barcelona es vendran 212,6 euros més cars


El ministeri de la Vivenda preveu augmentar el preu de venda dels pisos de protecció oficial (VPO) un 15% a les zones més cares de l'Estat, que s'agrupen en l'anomenada zona A, i que inclou Barcelona i tota la seva àrea metropolitana. Així ho transmet la ministra, María Antonia Trujillo, en l'esborrany del reial decret que ha d'imposar les mesures del pla de xoc de l'habitatge que es va comprometre implantar el govern central a aquest any per estabilitzar el mercat immobiliari, i al qual ha pogut tenir accés aquest diari.

En xifres, aquesta iniciativa suposa que els habitatges protegits que es construeixin a la capital catalana es podran vendre a 1.629,97 euros el metre quadrat, en comptes dels 1.417,37 euros d'abans. Actualment, una vivenda protegida de 90 metres quadrats en aquesta zona es ven a 127.563,30 euros, i amb l'increment es podrà fer a 146.697,3 euros.

Reivindicació del sector
D'aquesta manera, la ministra de Vivenda, María Antonia Trujillo, vol donar resposta a una de les reivindicacions més insistents del sector en els últims mesos. Els promotors han assegurat que estan disposat a construir "tota la vivenda de protecció oficial que sigui necessària", sempre que el preu del mòdul (el preu del metre quadrat a què es pot vendre un pis de protecció oficial) "s'ajusti a la realitat social i de mercat".

Tot i la concessió, Trujillo no ha volgut claudicar del tot, ja que cal recordar que els promotors exigien un increment del preu de venda dels pisos de protecció oficial del 25%. La ministra de vivenda ja va declarar fa uns dies que aquest percentatge li semblava "excessiu".

Per a la resta de zones en què es divideix l'Estat, pel que fa a la construcció de VPO, no hi ha detallat cap increment de preus de venda d'aquest tipus de pisos. No obstant, fonts del sector van avançar que seria possible que en la redacció final del decret, les zones B i C augmentessin el preu dels mòduls un 4%.

 

L'esborrany del reial decret que ultima el govern central -que podria modificar-se lleugerament després de la consulta amb tots els agents afectats- també estableix una subvenció de 6.000 euros "per cobrir les despeses de conservació i reparació prèvies a la cessió en arrendament".

A canvi, el propietari haurà de comprometre's a llogar aquell pis per un període mínim de cinc anys, i la quantitat de la subvenció no podrà superar en cap cas "la quantitat total de les obres de conservació i reparació".

Però, a més, el text determina que els propietaris que vulguin rebre la subvenció de 6.000 euros hauran de llogar el seu pis a un màxim del 7% de la valoració que tingui la vivenda lliure.

Ajudes als inquilins
Pel que fa als inquilins, i sempre segons l'esborrany, podran rebre ajudes econòmiques totes aquelles persones que lloguin un habitatge i els seus ingressos no superin en 2,5 vegades el salari mínim interprofessional, fixat en 490 euros. És a dir, que tot aquell que visqui de lloguer i tingui un sou de 1.225 euros mensual, o menys, podran rebre ajudes.

Ara bé, si en el pis hi viu més d'una persona, per fer aquest càlcul, es tindrà en compte els ingressos de tots els ocupants del pis. Més condicionants: "En qualsevol cas, la quantitat màxima de subvenció no excedirà el 40% de renda anual a satisfer, ni un màxim de 2.880 euros. La durada màxima d'aquesta ajuda serà de 24 mesos", i no es podrà tornar a demanar fins que passin cinc anys "des de la percepció de la subvenció, sense incloure les possibles ajudes fiscals".

tornar a la pàgina d'aquesta opinió
Tornar
AJStA
Assemblea de Joves de St. Andreu
JOC
Joventut Obrera Cristiana
ACO
Acció Catòlica Obrera
MCJ
Moviment Cristià de Joves
A.VV.
Sant Andreu de Palomar
Casernes de Sant Andreu
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP