habitatge públic
de lloguer
a les casernes
Casernes de Sant Andreu: un greu error, una oportunitat perduda
- Xavier Trias President del grup municipal de CiU a l'Ajuntament de Barcelona
AVUI 17/03/04

Després de 25 anys a l'Ajuntament, el govern del PSC a Barcelona comet nous i greus errors.
Ara ha permès i beneït l'operació a partir de la qual el ministeri de Defensa
ven els terrenys de les antigues casernes de Sant Andreu al Consorci de la Zona Franca (CZF).

Després de 25 anys a l'Ajuntament, el govern del PSC a Barcelona comet nous i greus errors. Ara ha permès i beneït l'operació a partir de la qual el ministeri de Defensa ven els terrenys de les antigues casernes de Sant Andreu al Consorci de la Zona Franca (CZF). Es dóna llum verda, doncs, a una nova operació urbanística que permetrà al CZF construir, en terrenys de propietat pública, com a mínim 500 habitatges a preu de mercat. Amb les darreres xifres oficials, corresponents al 2002, un pis de 100 metres quadrats costarà més de 254.000 euros, més de 42 milions de les antigues pessetes. En un parell d'anys, quan estiguin construïts, què en demanaran?

Sí, ens anuncien que també s'hi construirà habitatge de protecció i els equipaments que el "barri" està reclamant des de fa anys; només faltaria. Però els 107.000 metres quadrats que ocupen les antigues casernes de Sant Andreu són una gran oportunitat de fer política social d'habitatge des de l'Ajuntament que la ciutat de Barcelona no es pot perdre.
Això és el que critico de l'operació avalada ara per l'alcalde Joan Clos, també president del Consorci de la Zona Franca. A molta gent de Sant Andreu els agradaria que els seus fills es poguessin quedar a viure al "barri", al districte, però a aquests els resulta del tot impossible, perquè els preus dels pisos estan pels núvols.


 

Un dels camins per resoldre aquesta situació passa per la creació d'habitatge de lloguer a bon preu, i l'Ajuntament, crec jo, ha de fer un gran esforç en aquest sentit. La construcció d'habitatge assequible no l'aconseguirem només deixant fer al mercat: l'Ajuntament ha de prendre la iniciativa de forma decidida i, quan té l'oportunitat, com és el cas dels terrenys de Sant Andreu, ha de comprar directament els terrenys i construir habitatge de propietat municipal per posar-lo a lloguer a preu assequible. D'aquesta manera aconseguirem que els nostres fills es puguin quedar a viure a Barcelona.

I no estic d'acord en el sistema de lloguer públic que impulsa l'Ajuntament actual i que limita els contractes a cinc anys, perquè és cert que no afavoreix la integració i la cohesió del barri, però també ho és que només ajorna el problema. Per aquest motiu, des de CiU plantegem fórmules més imaginatives, que poden ser que la renovació del contracte no sigui només en funció del temps, sinó que s'apliquin altres baròmetres, com el nivell de renda i l'evolució dels ingressos.

La sortida que proposa l'Ajuntament governat per PSC, ERC i ICV als terrenys de les casernes de Sant Andreu és un error. Fa massa anys que les respostes dels responsables municipals a les necessitats dels barcelonins i les barcelonines passen exclusivament per operacions urbanístiques, metres de sòl, metres de sostre, nous barris arrobes, maons, ciment, qualificacions 10hj... Hem de canviar; el futur de Barcelona s'ha de tornar a escriure amb autèntiques polítiques socials.

tornar a la pàgina d'aquesta opinió
l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar
AJStA
Assemblea de Joves de St. Andreu
JOC
Joventut Obrera Cristiana
ACO
Acció Catòlica Obrera
MCJ
Moviment Cristià de Joves
A.VV.
Sant Andreu de Palomar
Casernes de Sant Andreu
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP