habitatge públic
de lloguer
a les casernes
Els primers gestos econòmics seran per a la vivenda de lloguer - R.M. Sánchez / A.R. Cañil

• El PSOE destinarà diners perquè la llum no pugi de preu pel protocol de Kyoto
• Sebastián diu que els presidents de firmes privatitzades "no han de tenir por"

En política econòmica el PSOE no té pressa. Els canvis es produiran a poc a poc i, sobretot, en els pressupostos de l'Estat del 2005. Per al 2004, el PSOE només prepara alguns "gestos" econòmics centrats en la vivenda. S'ajorna al 2006 la reforma fiscal. De forma prioritària, el PSOE impulsarà la creació de l'Agència Pública del Lloguer de Vivenda i atendrà les iniciatives municipals sobre arrendaments, segons van indicar fonts del partit. Aquest any també s'abordaran mesures contra la precarietat en l'ocupació.

En les empreses privatitzades, el PSOE no promourà canvis entre els seus presidents, la majoria d'ells designats pel vicepresident sortint Rodrigo Rato.

El responsable del programa econòmic del PSOE i molt possible nou ministre d'Economia i Hisenda, Miguel Sebastián, va declarar ahir a Expansión que "la ingerència política en les empreses està totalment descartada. La nostra aposta és de creixement i de reformes".

SENSE INGERÈNCIA
Sebastián va afegir: "Les empreses que creguin que hi ha hagut ingerències del Govern per posicionar-hi determinats càrrecs no han de tenir por de res". En principi, els únics canvis en les grans empreses privatitzades --Telefónica, Repsol, Endesa, BBVA (Argentaria), Indra o Iberia-- només poden partir dels seus consells d'administració, per una altra part conformats a mida dels actuals presidents.


 

Els analistes van explicar ahir que, en tot cas, el Govern sí que té capacitat per minar la confiança que els consells tenen en els presidents. "Totes aquestes empreses pertanyen a sectors fortament regulats i és impossible gestionar-les bé sense una bona sintonia amb el Govern", afirma el director general de Renta 4, Jesús Sánchez Quiñones.

L''ACCIÓ D'OR'
L'única via d'actuació directa és a través de l'anomenada acció d'or que persisteix a Endesa (fins al maig del 2008), Repsol (febrer del 2006), Telefónica (febrer del 2007) i Iberia (abril del 2006). Aquest mecanisme concedeix al Govern capacitat d'intervenció en fusions o venda d'actius.

PROTOCOL DE KYOTO
Firmes com Morgan Stanley o Merrill Lynch han destacat que la victòria del PSOE penalitza el sector energètic, per l'anunci de tancament gradual de les nuclears i per la plena acceptació del protocol de Kyoto sobre reducció d'emissió de gasos contaminants.
Fonts del PSOE van explicar ahir que el Govern comprarà drets d'emissió amb diners públics per pal.liar el cost de Kyoto sobre les empreses energètiques (Endesa, sobretot) i sobre la factura elèctrica.
El comitè d'empresa d'Altadis a Tarragona va recordar ahir el rebuig del PSOE al pla industrial de l'empresa i va confiar que el retiri.

tornar a la pàgina d'aquesta opinió
Tornar
AJStA
Assemblea de Joves de St. Andreu
JOC
Joventut Obrera Cristiana
ACO
Acció Catòlica Obrera
MCJ
Moviment Cristià de Joves
A.VV.
Sant Andreu de Palomar
Casernes de Sant Andreu
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP