habitatge públic
de lloguer
a les casernes
Casernes de Sant Andreu: una gran oportunitat per a Barcelona
- Ferran Mascarell Regidor de Cultura (PSC) i portaveu de l'Ajuntament de Barcelona
AVUI 10/03/04

La ciutat de Barcelona ha recuperat els terrenys de les antigues casernes de Bailèn, a Sant Andreu,
gràcies a un acord assolit amb el Consorci de la Zona Franca -entitat pública presidida per l'alcalde de Barcelona-.
Es tracta d'un espai de gran centralitat de més de 100.000 metres quadrats que representa una nova oportunitat
de millorar, en qualitat urbana, en serveis i en equipaments, el "barri" en concret i la ciutat en general.


Ha estat la voluntat del govern municipal i la seva capacitat negociadora les que han fet arribar a bon port aquesta operació (i em sembla important recordar que el ministeri de Defensa no cedeix les seves propietats sinó que les ven a preu de mercat).

El fet és, doncs, que Barcelona té a la seva disposició aquestes parcel·les i l'Ajuntament té la intenció de liderar amb rigor el procés de construcció. I ho vol fer de la mateixa manera que ho ha fet fins ara: amb diàleg, mantenint la línia de diàleg amb el moviment associatiu del "barri", amb el qual ja s'ha fet un primer esbós de quines són les necessitats i com s'hauria d'organitzar urbanísticament tot aquest espai. Un projecte que ha de respondre al model de ciutat complexa i compacta que caracteritza Barcelona.

Es tracta de fugir de l'especialització. Volem una combinació harmònica d'espais verds, equipaments educatius, culturals i sanitaris, un mínim de 1.000 habitatges (la meitat de protecció i dotacionals) i amb una correcta trama urbana que connecti amb la resta de la ciutat. Aquest és l'objectiu a assolir i el defensem amb convicció, tenint en compte el bon resultat que aquesta fòrmula està tenint en d'altres zones de la ciutat.



 

N'hi ha que es dediquen a llançar absurdes acusacions d'especulació, associant aquest terme al que, en realitat, és buscar solucions als problemes. Critiquen sense aportar propostes alternatives serioses i possibles.
Són acusacions, d'altra banda, que resulten molt poc creïbles tenint en compte que surten des dels despatxos dels qui, durant molts anys, han tingut l'oportunitat de resoldre els problemes de l'habitatge des de les seves responsabilitats de govern i s'han limitat a plegar els braços i afavorir, ells sí, mesures que han portat a l'ofec bona part de la població, que té autèntiques dificultats per poder accedir a un habitatge. Són crítiques que reflecteixen una clara mancança d'idees i d'imaginació suficients per poder afrontar el repte, que no és menor: es tracta d'urbanitzar més de 100.000 metres quadrats a Sant Andreu.

L'Ajuntament afronta el procés com una gran oportunitat per a la ciutat, amb la convicció de qui creu en els projectes i en la seva gent, posant en marxa un procés transparent i modèlic que culminarà en un barri de gran qualitat urbanística, amable i confortable al bell mig de Sant Andreu.

tornar a la pàgina d'aquesta opinió
l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar
AJStA
Assemblea de Joves de St. Andreu
JOC
Joventut Obrera Cristiana
ACO
Acció Catòlica Obrera
MCJ
Moviment Cristià de Joves
A.VV.
Sant Andreu de Palomar
Casernes de Sant Andreu
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP