habitatge públic
de lloguer
a les casernes
Consorci Zona Franca compra el solar de les casernes de Sant Andreu
i hi farà mil pisos
-

Els veïns, indignats i consternats

El Consorci de la Zona Franca ha comprat al Ministeri de Defensa els terrenys de les casernes de Sant Andreu per un preu de 83 milions d'euros. La compra es va escenificar ahir al migdia amb la signatura del conveni per part del ministre de Defensa, Federico Trillo; el delegat de l'Estat al Consorci, Enric Lacalle, i el regidor d'Urbanisme de l'Ajuntament de Barcelona, Xavier Casas. L'acord preveu la construcció d'un miler d'habitatges, el 50% dels quals serà de protecció oficial i adjudicat d'acord amb els criteris del Patronat Municipal d'Habitatge, equipaments, com ara una escola de primària, i una zona verda.

Serà una urbanització «emblemàtica, exemplar i un orgull per als barcelonins», en paraules d'Enric Lacalle, delegat de l'Estat i president executiu del Consorci de la Zona Franca, ens integrat per l'Ajuntament de Barcelona, el govern espanyol, la Cambra de Comerç, Renfe i Foment de Treball.

En els 100.000 metres quadrats que resulten d'unificar el solar de la caserna de la mestrança i el que ocupava la caserna d'artilleria es construiran uns 1.000 habitatges d'alta qualitat arquitectònica i ambiental. La urbanització es complementarà amb espais dedicats a activitats econòmiques i equipaments: es preveu que hi hagi una escola de primària, una residència per a la gent gran i un centre d'atenció primària (CAP). En els pròxims mesos es convocarà un concurs d'idees per tirar endavant el projecte arquitectònic que englobi els usos residencials, d'equipaments i econòmics. Segons va anunciar el segon tinent d'alcalde, Xavier Casas, es preveu que en el termini d'un any o un any i mig es pugui iniciar la construcció dels primers habitatges, però de forma extraordinària i d'acord amb les necessitats del 'barri' es podria plantejar abans d'aquest termini la construcció d'algun equipament.

 

Pel que fa a la construcció d'habitatges, en el conveni s'acorda que un mínim del 50% es dedicaran a protecció oficial i que els pisos s'adjudicaran en llista única d'acord amb els criteris que marca el Patronat Municipal de l'Habitatge i l'Ajuntament de Barcelona.

El ministre de Defensa, Federico Trillo, va assegurar que darrere de la venda dels terrenys no hi ha «cap especulació immobiliària», ja que dels 16.641 habitatges que s'han construït en terrenys on hi ha havia casernes militars, un total de 12.465, el 75%, han estat de protecció oficial. El secretari d'Estat de Defensa, Fernando Díaz Moreno, va defensar la venda de terrenys al Consorci assegurant que «si els haguéssim subhastat n'hauríem pogut treure el doble». Durant la reunió d'ahir amb alcaldes europeus, l'alcalde de Barcelona, Joan Clos, va definir el projecte de «model de 'barri' que volem per al futur de la ciutat», i va insistir a dir que la compra dels solars per part del Consorci és la millor solució, ja que garanteix la gestió compartida sense comprometre «l'endeutament municipal»

El president de l'associació de veïns de Sant Andreu, Lluís Gonzàlez, va dir ahir que els veïns estan «consternats» pel contingut i «indignats» per com s'ha fet. Gonzàlez explica que el solar representava el 10% de la zona edificable que quedava al 'barri' i que era una oportunitat única perquè el solar mantingués la propietat pública -era del Ministeri de Defensa- si l'adquiria l'Ajuntament. «És una operació clara d'especulació urbanística d'uns terrenys públics i portat a terme per administracions públiques», lamenta Gonzàlez. Pel que fa a les formes, el president veïnal assegura que cinc minuts abans de la signatura del conveni se'ls ha comunicat la notícia. «Això és la participació i la transparència que proclamen», afegeix.

tornar a la pàgina d'aquesta opinió : LLOGUERS ASSEQUIBLES :: CASERNES
l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar
AJStA
Assemblea de Joves de St. Andreu
JOC
Joventut Obrera Cristiana
ACO
Acció Catòlica Obrera
MCJ
Moviment Cristià de Joves
A.VV.
Sant Andreu de Palomar
Casernes de Sant Andreu
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP