habitatge públic
de lloguer
a les casernes
Defensa ven les casernes de Sant Andreu al Consorci de la Zona Franca - Carles Sabaté
AVUI 14/02/04

El desallotjament dóna pas a l'enderrocament, la venda i la planificació futura de l'antic recinte militar
Els solars acolliran pisos, oficines i diversos equipaments
Clos es compromet que la meitat dels habitatges seran de protecció, per a joves o gent gran


El Consorci de la Zona Franca (CZF) urbanitzarà les casernes de Sant Andreu. L'entesa institucional sobre el futur dels solars on fins fa una setmana hi malvivien desenes d'immigrants, va plasmar-se ahir amb la venda de les casernes per part del ministeri de Defensa. El consorci públic que formen l'Estat i l'Ajuntament de Barcelona hi construirà mil habitatges -la meitat de protecció social- un nombre d'oficines sense especificar i una superfície comercial. En principi, la meitat del solar es reservarà a equipaments públics, com ara una escola, una llar d'infants, un ambulatori, una residència geriàtrica i un parc.

Aquests elements es definiran en el projecte urbanístic de reforma que l'Ajuntament prepara per als més de cent mil metres quadrats que ocupaven les casernes de Bailèn(?!). El pla trigarà un any a definir-se, tot i que això no impedirà, per exemple, ubicar-hi les aules prefabricades de la futura escola pública a partir del curs 2004-5. El ministre de Defensa, Federico Trillo, va firmar ahir la venda de les casernes amb el president del consorci, Enric Lacalle. El CZF pagarà 83 milions d'euros pels terrenys. Trillo va destacar que el ministeri no ha buscat especular amb uns terrenys de cent mil metres quadrats, "encara que res és gratis". "Amb el conveni entre administracions s'ha obtingut la meitat del que s'hauria pogut treure dels terrenys a subhasta", va remarcar el secretari d'Estat de Defensa, Fernando Díaz. Els solars de les casernes havien estat cedits pel consistori, de franc, a l'exèrcit fa molts anys.

Pisos, al sector Sagrera
Els solars de les casernes d'Artilleria i Maestranza estan qualificats com d'equipaments. L'Ajuntament ja preveia requalificar-ne un important percentatge de terreny i convertir-lo en urbanitzable per poder finançar part del projecte de reforma. Els pisos es faran al solar de l'antiga caserna de la Maestranza, a tocar de la futura estació intermodal de la Sagrera. En aquest espai s'hi inclourà una zona comercial i oficines, les superfícies de les quals està pendent de definir. Aquesta requalificació podria ser polèmica, segons el sostre que l'Ajuntament acabi atorgant al CZF.

 

L'alcalde Joan Clos va comprometre's ahir a pactar les requalificacions "amb els veïns". "Farem un 'barri' modèlic", va afegir. El moviment veïnal ja ha expressat, però, la seva indignació pel pacte entre institucions. Clos vol convocar concursos arquitectònics per aixecar els edificis i va assegurar que "el 50% dels habitatges, com a mínim, seran de protecció". Aquest percentatge inclou els reservats a joves o gent gran.

El concurs d'idees per als edificis emfatitzarà els aspectes ecològics i de sostenibilitat. La planificació inclourà la reforma i obertura de diversos vials dins dels solars, per facilitar la connexió entre els districtes de Sant Andreu i Sant Martí, ara encara separats per la gran rasa de les vies de tren.

L'Ajuntament preveu tramitar la reforma urbanística "tan aviat com sigui possible", va avançar ahir el regidor d'Urbanisme i primer tinent d'alcalde, Xavier Casas. El consistori podria aprovar un document de criteris urbanístics generals, a partir del qual rebria les aportacions i suggeriments dels veïns i entitats. Posteriorment s'afrontaria la preceptiva reforma del Pla General Metropolità (PGM).

Els equipaments públics es concentraran a l'antiga caserna d'Artilleria, a tocar del nucli antic de Sant Andreu. De moment, l'Ajuntament reserva terreny per diverses actuacions innegociables, com ara una escola pública, una escola bressol, un parc, un ambulatori i una residència geriàtrica.

El conveni signat ahir preveu que el CZF es faci càrrec de les indemnitzacions a 38 propietaris d'habitatges dels solars. Antics militars encara residien -o tenien dret a fer-ho- en uns habitatges que també van a terra.

tornar a la pàgina d'aquesta opinió : LLOGUERS ASSEQUIBLES :: CASERNES
l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar
AJStA
Assemblea de Joves de St. Andreu
JOC
Joventut Obrera Cristiana
ACO
Acció Catòlica Obrera
MCJ
Moviment Cristià de Joves
A.VV.
Sant Andreu de Palomar
Casernes de Sant Andreu
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP