Fabra i Coats iniciarà d’aquí un mes la transformació - Helena López
El Periódico 27/04/10

• L’obra, en què s’invertiran 22 milions el 2010, començarà al juny amb la guarderia.

Abans que s’acabi el 2012 el macrorecinte fabril de Fabra i Coats, a Sant Andreu, ja s’entreveurà com el gran –es tracta de 31.000 metres quadrats– equipament d’usos educatius, culturals, associatius i assistencials en què l’ajuntament el preveu començar a convertir el pròxim mes de juny, amb l’inici de les obres a la primera nau, segons va anunciar ahir l’arquitecte cap del consistori, Oriol Clos.

El tret de sortida es marcarà amb l’inici dels treballs d’adequació del primer dels vuit edificis, que acollirà la nova guarderia municipal, i que està previst que estigui a punt l’agost de l’any que ve, per tal d’obrir les aules el setembre del 2011, amb 119 places. Només un mes després de l’inici de les primeres obres, el juliol d’aquest any, les piquetes entraran en el segon edifici per intervenir en el que es convertirà en un espai per a entitats quan la seva adequació estarà a punt, d’aquí un any.

Amb els 22 milions que l’ajuntament té previst invertir en aquesta illa durant aquest any, també es posaran en marxa les obres del casal de 'barri' projectat en una altra de les naus, aquesta de 2.820 metres quadrats, que està en estat de redacció, però que se n’han de començar les obres aquest novembre.



 

EQUILIBRI DIFÍCIL
La regidora del districte, Gemma Mumbrú, va voler destacar ahir l’esforç fet per l’Administració local en l’elecció dels futurs usos de l’espai –adquirit pel consistori el 2005 en una operació valorada en més de 50 milions d’euros–, en què s’ha «buscat el difícil equilibri entre els usos per al 'barri' que van demanar els ciutadans en el procés participatiu que va precedir a la transformació, amb els necessaris usos de ciutat», va apuntar Mumbrú.

Segons el regidor de Cultura, Jordi Martí, la Fàbrica de Creació projectada a l’edifici central disposarà d’una «important centralitat en el mapa de la creació artística a la ciutat», que es completarà amb la futura Escola de les Arts, que es constituirà a partir del trasllat de l’escola de música de Sant Andreu amb la intenció de «vincular la cultura d’excel·lència amb la de proximitat», com es va encarregar de destacar Mumbrú, que també va deixar clar que el projecte prioritza el valor del patrimoni industrial de la fàbrica.

La concepció del nou espai s’ha ideat a partir de dues premisses clares: mantenir la idea de recinte únic i sumar-hi la diversitat d’usos. Amb aquests dos aspectes molt clars, Clos va explicar que la intervenció proposa «superar aquesta condició d’espai tancat amb un únic accés i obrir nous punts de connexió amb la trama urbana, amb el carrer Gran de Sant Andreu, amb el carrer de Sant Adrià i amb els carrers de Parellada i Ramon Batlle, fet que permetrà conservar la idea de recinte, encara que el «permeabilitzi».

l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar