Sant Andreu recupera sis naus de Can Fabra per a equipaments - Albert Ollés
El Periódico 23/05/08

Ľ El pla municipal preserva l'estructura original i forma un conjunt unitari.
Ľ El recinte tindrÓ 11 edificis rehabilitats i una escola de nova construcciˇ.


La reconversiˇ de l'antiga fÓbrica de filatures Fabra i Coats de Sant Andreu, coneguda popularment com a Can Fabra, en un macroespai d'equipaments i zones verdes ja estÓ en marxa. La comissiˇ plenÓria d'Urbanisme de l'Ajuntament de Barcelona va aprovar ahir --amb els vots a favor del bipartit de govern (PSC i ICV-EUiA) i ERC i les abstencions de CiU i el PP-- la modificaciˇ del Pla General MetropolitÓ (PGM) que, mitjanšant una requalificaciˇ de s˛l i edificis, concreta els nous usos de l'hist˛ric recinte.

El nou projecte municipal recupera sis nau fabrils que desapareixien en l'anterior planificaciˇ, del 1976, i eleva a 12 el nombre d'edificis que acollirÓ el recinte, 11 rehabilitats i una escola de nova construcciˇ amb fašana cap al carrer del Segre. Aquest edifici buscarÓ conjugar el passat de les altres naus amb el present i el futur.

EQUIPAMENTS I ZONES VERDES
A nivell conceptual, la modificaciˇ preserva mÚs l'estructura original del que va ser la fÓbrica i crea un "conjunt unitari que combina de forma equilibrada equipaments i zones verdes", segons va explicar l'arquitecte municipal en cap, Oriol Clos. Aix˛ es concretarÓ lligant les dues seccions de l'antic recinte separades pel carrer de Sant AdriÓ.

La superior, on ja es va rehabilitar l'ara centre cultural de Can Fabra, estava qualificada completament com a equipaments. La modificaciˇ del PGM crea dos nous espais qualificats de zona verda als dos costats del centre cultural i el seu entorn, que sˇn l'˙nica part que conserven l'anterior qualificaciˇ.

 

Els metres quadrats d'equipament que es guanyen per aquesta operaciˇ s'han traslladat a l'altra secciˇ per recuperar i catalogar les sis naus que estaven condemnades. En xifres globals, es transformen 13.220 metres quadrats en zona verda i 17.336 metres quadrats en s˛l d'equipament. L'operaciˇ permet, de forma paral.lela, "permeabilitzar" el recinte, en paraules de Clos, de cara a l'˙s ciutadÓ, amb l'obertura de diferents accessos. Aquests permetran, a mÚs, connectar-lo mÚs bÚ amb el pr˛xim centre hist˛ric de l'antic municipi de Sant Andreu del Palomar.

El pla d'usos dels edificis especifica que aquests han d'estar destinats a activitats "docents, culturals i associatives". La nova escola compleix un d'aquests preceptes, igual que l'institut que ha de construir la Generalitat en una de les naus, que compartirÓ amb un centre cÝvic de 'barri'. Davant de l'IES s'habilitarÓ un pati com a nova pista poliesportiva del centre educatiu, amb un gimnÓs subterrani.

PISOS PER A JOVES
A la part del recinte amb fašana al carrer de Parellada s'ha previst una promociˇ del Patronat Municipal de l'Habitatge de pisos de lloguer per a joves i un equipament assistencial i residencial per a gent gran. Al costat oposat, el del carrer de Sant AdriÓ, es recupera una nau de planta horitzontal de gran longitud que serÓ un hotel d'entitats. Finalment, el lateral que mira cap al carrer de Sant Andreu acollirÓ un altre equipament de 'barri' i estÓ en estudi situar-hi al costat una guarderia.

l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar