Les calderes guardaran la història - Anna Ballbona
El Punt 11/04/08

El passat de la Fabra i Coats s'exposarà a l'espai de les calderes de la fàbrica.

L'edifici de les calderes de l'antiga fàbrica tèxtil Fabra i Coats es conservarà i serà l'espai on s'exposarà la història d'aquesta factoria de Sant Andreu, a través d'un projecte que elaborarà el Museu d'Història de la Ciutat. Ho ha assegurat a aquest diari la regidora del districte, Gemma Mumbrú, que, d'aquesta manera, calma les pors que havia expressat el Centre d'Estudis Ignasi Iglésias, que temien per la preservació de l'edifici de les calderes, de gran valor patrimonial.

L'edifici de calderes de l'antiga Fabra i Coats serà seu del centre d'interpretació de la fàbrica de filatures. El Museu d'Història de la Ciutat s'encarregarà de fer el projecte per mostrar tot el passat industrial de la factoria, molt arrelat a la història i teixit social de Sant Andreu: la Companyia Anònima de Filatures Fabra & Coats va néixer l'any 1903, per bé que els inicis de l'empresa tèxtil a la zona es remunten al 1839. «L'espai de calderes és d'un gran valor històric i industrial, és una peça de valor per si mateixa», defensa Gemma Mumbrú, regidora del districte de Sant Andreu.

El Centre d'Estudis Ignasi Iglésias ha rebut la notícia com una victòria, després de «la pressió» que van fer, juntament amb l'associació de veïns, perquè es preservessin aquest i altres elements de valor de la Fabra i Coats, segons ha assegurat l'historiador Pau Vinyes, membre de l'entitat. «Hem aconseguit que l'administració s'hi repensi, hi havia aspectes que no eren clars», apunta. De fet, el Centre d'Estudis va fer públic al febrer un document de propostes d'intervenció, conservació i reutilització de l'antiga fàbrica.

 

A banda d'aquesta exposició permanent que recollirà la història de la fàbrica, la nau central del gran complex de la Fabra i Coats, de 12.000 metres quadrats, serà la seu d'un centre de producció artística. Tota la resta, uns 19.000 metres quadrats de sòl més, es destinarà a equipaments i diferents usos per al "barri": una escola de primària, un institut de secundària, una escola bressol, locals per a entitats i un casal de "barri", i una sala d'actes polivalents. També s'hi faran habitatges de lloguer per a joves.

Segons Gemma Mumbrú, el projecte d'adequació dels espais per encabir-hi aquests diferents usos procurarà mantenir la fesomia, l'estructura i els elements valuosos de la fàbrica. «S'ha de ser molt curós, perquè no quedin bunyols i quedi un tot unitari, i el complex s'obrirà al "barri"», va assenyalar.

Dins el projecte de remodelació de l'antiga fàbrica, la factoria cultural serà el primer espai que es posarà en funcionament, segons les previsions, l'any 2009.

Al començament del 2006, l'Ajuntament va adquirir el conjunt d'edificis de la Fabra i Coats per 47,4 milions d'euros, després d'arribar a un acord amb Renta Corporación, que n'era la propietària.

Un complex únic -
El Punt 11/04/08

«Per les seves característiques, pel seu valor patrimonial, històric i documental», el recinte fabril de la Fabra i Coats és «un cas únic a Barcelona». Així de clar és l'historiador Pau Vinyes, membre del Centre d'Estudis Ignasi Iglésias, que ha resseguit a fons el passat d'aquest gran complex industrial. Segons Vinyes, llevat del cas de l'Escola Industrial, a la ciutat no es conserva cap gran factoria similar que contingui tants elements de valor.

 

«No podem quedar sense memòria, aquesta fàbrica forma part de la història de Barcelona, del moviment obrer, on van treballar tantes i tantes dones», va indicar. Ara el que volen és que comencin, com més aviat millor, les obres de remodelació de la fàbrica, per evitar la degradació del conjunt.

l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar