Les calderes guardaran la hist˛ria - Anna Ballbona
El Punt 11/04/08

El passat de la Fabra i Coats s'exposarÓ a l'espai de les calderes de la fÓbrica.

L'edifici de les calderes de l'antiga fÓbrica tŔxtil Fabra i Coats es conservarÓ i serÓ l'espai on s'exposarÓ la hist˛ria d'aquesta factoria de Sant Andreu, a travÚs d'un projecte que elaborarÓ el Museu d'Hist˛ria de la Ciutat. Ho ha assegurat a aquest diari la regidora del districte, Gemma Mumbr˙, que, d'aquesta manera, calma les pors que havia expressat el Centre d'Estudis Ignasi IglÚsias, que temien per la preservaciˇ de l'edifici de les calderes, de gran valor patrimonial.

L'edifici de calderes de l'antiga Fabra i Coats serÓ seu del centre d'interpretaciˇ de la fÓbrica de filatures. El Museu d'Hist˛ria de la Ciutat s'encarregarÓ de fer el projecte per mostrar tot el passat industrial de la factoria, molt arrelat a la hist˛ria i teixit social de Sant Andreu: la Companyia An˛nima de Filatures Fabra & Coats va nÚixer l'any 1903, per bÚ que els inicis de l'empresa tŔxtil a la zona es remunten al 1839. źL'espai de calderes Ús d'un gran valor hist˛ric i industrial, Ús una peša de valor per si mateixa╗, defensa Gemma Mumbr˙, regidora del districte de Sant Andreu.

El Centre d'Estudis Ignasi IglÚsias ha rebut la notÝcia com una vict˛ria, desprÚs de źla pressiˇ╗ que van fer, juntament amb l'associaciˇ de ve´ns, perquŔ es preservessin aquest i altres elements de valor de la Fabra i Coats, segons ha assegurat l'historiador Pau Vinyes, membre de l'entitat. źHem aconseguit que l'administraciˇ s'hi repensi, hi havia aspectes que no eren clars╗, apunta. De fet, el Centre d'Estudis va fer p˙blic al febrer un document de propostes d'intervenciˇ, conservaciˇ i reutilitzaciˇ de l'antiga fÓbrica.

 

A banda d'aquesta exposiciˇ permanent que recollirÓ la hist˛ria de la fÓbrica, la nau central del gran complex de la Fabra i Coats, de 12.000 metres quadrats, serÓ la seu d'un centre de producciˇ artÝstica. Tota la resta, uns 19.000 metres quadrats de s˛l mÚs, es destinarÓ a equipaments i diferents usos per al "barri": una escola de primÓria, un institut de secundÓria, una escola bressol, locals per a entitats i un casal de "barri", i una sala d'actes polivalents. TambÚ s'hi faran habitatges de lloguer per a joves.

Segons Gemma Mumbr˙, el projecte d'adequaciˇ dels espais per encabir-hi aquests diferents usos procurarÓ mantenir la fesomia, l'estructura i els elements valuosos de la fÓbrica. źS'ha de ser molt curˇs, perquŔ no quedin bunyols i quedi un tot unitari, i el complex s'obrirÓ al "barri"╗, va assenyalar.

Dins el projecte de remodelaciˇ de l'antiga fÓbrica, la factoria cultural serÓ el primer espai que es posarÓ en funcionament, segons les previsions, l'any 2009.

Al comenšament del 2006, l'Ajuntament va adquirir el conjunt d'edificis de la Fabra i Coats per 47,4 milions d'euros, desprÚs d'arribar a un acord amb Renta Corporaciˇn, que n'era la propietÓria.

Un complex ˙nic -
El Punt 11/04/08

źPer les seves caracterÝstiques, pel seu valor patrimonial, hist˛ric i documental╗, el recinte fabril de la Fabra i Coats Ús źun cas ˙nic a Barcelona╗. AixÝ de clar Ús l'historiador Pau Vinyes, membre del Centre d'Estudis Ignasi IglÚsias, que ha resseguit a fons el passat d'aquest gran complex industrial. Segons Vinyes, llevat del cas de l'Escola Industrial, a la ciutat no es conserva cap gran factoria similar que contingui tants elements de valor.

 

źNo podem quedar sense mem˛ria, aquesta fÓbrica forma part de la hist˛ria de Barcelona, del moviment obrer, on van treballar tantes i tantes dones╗, va indicar. Ara el que volen Ús que comencin, com mÚs aviat millor, les obres de remodelaciˇ de la fÓbrica, per evitar la degradaciˇ del conjunt.

l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar