El futur Museu de l'Urbanisme busca seu en una antiga fàbrica - Rosario Fontova
El Periódico 02/12/07

• El complex industrial de Fabra i Coats, a Sant Andreu, es considera una de les possibilitats.
• El centre, del Ministeri de Vivenda, completarà un triangle d'equipaments sobre arquitectura
.


El Museu de l'Urbanisme de Barcelona cobra cos després de la seva creació al Congrés dels Diputats a mitja legislatura actual, a proposta del Ministeri de Vivenda. Un dels espais disponibles de la fàbrica Fabra i Coats, situada a Sant Andreu, i un antic recinte fabril al districte de Poblenou s'estudien com a futures seus d'aquest equipament. Aquest museu configuraria un potent triangle al voltant del districte del 22@ dedicat a la creativitat urbanística juntament amb el futur Museu del Disseny, a la plaça de les Glòries, i la nova seu de la demarcació de Barcelona del Col.legi d'Arquitectes a la fàbrica Oliva Artés.

Encara que la creació del museu es va deure a una decisió salomònica amb finalitats electorals --la seu es comparteix entre Salamanca (Arquitectura) i Barcelona (Urbanisme) -- i la seva posada en marxa es va iniciar amb reticències, la suma d'esforços complementaris, en què intervenen l'Ajuntament de Barcelona i el Col.legi d'Arquitectes de Catalunya, a més a més del Ministeri de Vivenda, que té la catalana Carme Chacón com a titular, està donant els primers fruits. Descartada la construcció d'una seu de nova planta, segons fonts ministerials, el museu s'instal.larà en una antiga fàbrica de les que queden disponibles a Barcelona, segons un oferiment de l'ajuntament.

VISITA DE VIVENDA
Tot i que tant fonts d'Urbanisme com del districte van assenyalar que encara no hi ha cap decisió en ferm, sí que ha transcendit que un tècnic del Ministeri de Vivenda va visitar recentment les dependències de la fàbrica Fabra i Coats. De propietat municipal, aquesta fàbrica està integrada per diferents edificis amb nombroses plantes diàfanes lliures d'ús en algunes de les quals encara queden antics telers abandonats. Actualment té lloc a aquest recinte la fira de decoració Casa Decor, que permet visitar fins al 16 desembre vinent una part considerable de la fàbrica, que està tancada des que es va adquirir. Altres possibilitats, com ara Ca l'Illa o La Escocesa, també han estat contemplades.

 

El director del Museu Nacional d'Arquitectura i Urbanisme és Manuel Blanco, catedràtic de composició arquitectònica a la Universitat Politècnica de Madrid, que va ser nomenat per la llavors ministra de Vivenda María Antonia Trujillo quan es va decidir crear-lo. A l'haver-se dividit el museu en dues seus, es va indicar que la de Barcelona se centraria a acollir un centre de documentació sobre Urbanisme.

MÉS DISCIPLINES
Aquest equipament en gestació conformaria un triangle dedicat a la difusió de l'arquitectura o disciplines afins. El Museu del Disseny, ja encarrilat i amb data d'inauguració prevista per al 2011, es construeix a la plaça de les Glòries segons un projecte de MBM (Martorell / Bohigas / Mackay) i un pressupost de 88 milions d'euros aportat per l'Estat, la Generalitat i l'ajuntament.

L'antiga fàbrica Oliva Artés es destinarà a seu a Barcelona del Col.legi d'Arquitectes, entitat que posseeix un valuosíssim arxiu avaluat com dels millors d'Europa. Situada a tocar del Parc Central del Poblenou que dissenya Jean Nouvel, la fàbrica tindrà una sala d'exposicions temporals que, segons es va dir quan es va presentar el projecte, es dedicarà a divulgar l'arquitectura barcelonina, que té ara mateix més bona premsa a l'estranger que a casa.

Aquest és un projecte que va ser impulsat per l'urbanista Josep Antoni Acebillo, durant molts anys comissionat d'arquitectura de l'alcaldia. Només a Catalunya hi ha 9.000 arquitectes, dels quals 5.000 tenen despatx a Barcelona. La xifra és considerable. A Nova York hi ha censats 4.000 arquitectes.

l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar