El Museu d'Història de Catalunya negocia traslladar-se a Can Fabra - Rosario Fontova
El Periódico 19/02/07

• L'Ajuntament de Barcelona ofereix a Cultura l'edifici central de la vella fàbrica de Sant Andreu.
• L'immoble, de quatre plantes i 14.000 metres, està catalogat com a arquitectura industrial.

L'Ajuntament de Barcelona ha ofert a la Conselleria de Cultura la possibilitat d'utilitzar l'edifici central de Can Fabra, a Sant Andreu, perquè s'hi instal.li el Museu d'Història de Catalunya (MHC) que en l'actualitat té la seva seu en una de les ales del Palau de Mar, a la Barceloneta. Fa uns dies van visitar l'edifici el conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, la regidora d'Urbanisme, Assumpta Escarp, i també la regidora del districte de Sant Andreu, Sara Jaurrieta.

El districte de Sant Andreu ha sotmès a debat amb participació ciutadana l'ús futur de l'antiga fàbrica de l'empresa Fabra i Coats, dedicada al sector tèxtil fins fa pocs anys. A les peces del complex s'hi instal.laran diversos equipaments de 'barri', entre els quals hi haurà un casal i un institut, i també vivendes per a joves. Però, segons va explicar la regidora, "l'ajuntament aspirava a acollir a més a més un equipament públic que donés centralitat a tot el conjunt i que estigués vinculat al món de la cultura o al de la universitat, o bé que fos la seu d'una conselleria".

Cultura es va posar en contacte amb l'ajuntament per buscar una nova ubicació per al MHC, que ocupa de lloguer des de la seva fundació fa 10 anys sota el Govern de Jordi Pujol, que el va incloure en el seu programa electoral, part de l'edifici portuari del Palau de Mar.

ESTIL MANCHESTER
L'ajuntament ha ofert l'edifici central de la gran fàbrica de Sant Andreu, que té quatre plantes amb 14.000 metres de sostre i que per les seves característiques d'arquitectura industrial d'obra vista estil Manchester "és un recinte únic a la ciutat amb sis dels seus edificis catalogats", segons explica Jaurrieta.

 

Encara que la construcció s'hauria de rehabilitar si prospera el pla, que implicaria la compra de l'immoble per part de la Generalitat, el seu estat de conservació no és gaire dolent.

El MHC, que dirigeix Jaume Sobrequés, projecta en el seu desè aniversari una renovació de la presentació de les seves sales, centrades en la història de Catalunya des d'una perspectiva nacionalista. Aquesta presentació ha estat criticada per l'abundància de còpies d'objectes històrics i per una escenografia amb alguns excessos. El museu té, a més a més, una línia de producció pròpia d'exposicions temporals destinades a revelar episodis històrics poc estudiats.

OFERTA A L'ICUB
Al recinte de Can Fabra es presentarà temporalment la col.lecció de vehicles de TMB fins que passi definitivament al Museu del Transport de la Sagrera que ha dissenyat l'arquitecte nord-americà Frank Gehry al costat de la nova torre, també en projecte, pròxima a l'estació de l'AVE.

Jaurrieta va informar que un altre dels edificis disponibles de Can Fabra s'ha ofert a l'Icub (Institut de Cultura de Barcelona) amb l'objectiu de convertir-lo en un centre dedicat a la creativitat jove. Aquesta cessió figurava en el nou pla estratègic de Cultura de l'ajuntament, que proposava la recuperació dels antics espais fabrils de Barcelona per destinar-los a fàbriques d'idees per estimular la creació en els diferents camps de la cultura.

l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar