Comença a l'Eix Sant Andreu el repartiment comercial ecològic - Virgínia Mascaró
AVUI 06/02/07

Els camions deixaran la càrrega al recinte Fabra i Coats.
Una empresa de missatgeria la recollirà i la durà en bici i cotxe elèctric al seu destí.
L'experiència pilot al Carrer Gran arrencarà l'última setmana de febrer.

L'experiència pilot de repartiment en bicicleta i en cotxes elèctrics a l'Eix Comercial de Sant Andreu, que durà a terme l'Ajuntament de Barcelona en col·laboració amb els comerciants de la zona, començarà, finalment, l'última quinzena de febrer, afirma Joan Mateu, portaveu de l'Eix Comercial.

Inicialment s'havia d'iniciar a mitjans de gener, però ha resultat ser un projecte complex que costa de posar en marxa. "És una prova pilot i no hi ha cap experiència anterior que ens mostri com ho hem de fer perquè surti bé, que és el que volem", apunta Mateu.

De les 110 botigues que agrupa l'Eix Comercial de Sant Andreu, unes 60 participaran en aquesta iniciativa. De fet, són gairebé tots els establiments. "Hem aconseguit que hi participin més d'un 50% dels actius possibles, perquè en queden excloses les joieries, les farmàcies, a més de les botigues d'aliments frescos i les de mobles i electrodomèstics", puntualitza.

Canviar costums
Habitualment les tasques de càrrega i descàrrega tenen uns horaris molt limitats i unes zones especials per aparcar els camions, però a la pràctica molts transportistes no utilitzen les zones ni fan cas dels horaris i paren al mig del carrer. Aquesta mala pràctica contribueix a congestionar molt el trànsit a la zona.

 

Per resoldre aquest problema s'ha habilitat un centre de repartiment en una nau del complex Fabra i Coats que ja està a punt, asseguren fonts del Districte de Sant Andreu. Serà en aquesta nau on els transportistes deixaran la seva càrrega en un horari que anirà de les nou del matí fins a les vuit del vespre.

Suma d'iniciatives
Des d'aquest punt, els productes es redistribuiran fins a les respectives botigues de l'Eix Comercial. L'ecomissatgeria Trèvol és l'encarregada de fer el repartiment. "Utilitzarem una bicicleta holandesa especial per transportar càrregues i, a més, farem servir tres cotxes elèctrics: un és nostre i els altres dos els han cedits les empreses Automòbils Conchita i Electron, una botiga que ven productes relacionats amb el medi ambient", explica un responsable de Trèvol.

L'experiència està previst que duri dos mesos, com estava programat inicialment, i té l'objectiu de descongestionar el trànsit en una zona on hi ha molts comerços, habitualment molt transitada per cotxes i que atreu molts compradors.

El portaveu dels comerciants també destaca que aquesta experiència vol ser una aposta pel transport sostenible als nuclis urbans i demostrar que hi ha alternatives viables al tradicional.

l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar