L'Ajuntament de Barcelona intervÚ ja a la Fabra i Coats amb 75 pisos socials - David Marin
El Punt 04/07/06

Els posarÓ en una nau, mentre negocia amb la Generalitat fer un gran equipament a l'edifici central.

Sis mesos desprÚs de comprar l'antiga Fabra i Coats de Sant Andreu, l'Ajuntament de Barcelona iniciarÓ aquest vespre, no hi ha sorpreses en el ple del districte, els trÓmits legals per fer una primera i important intervenciˇ en el recinte: la instalĚlaciˇ de 75 habitatges dotacionals en una de les sis naus de la fÓbrica. El procÚs serÓ lent: Ús d'una modificaciˇ del pla general que ha d'aprovar la Generalitat, un trÓmit que pot durar mig any. Mentrestant, l'Ajuntament vol consensuar amb les entitats de la zona en quina nau posar els pisos i quins altres equipaments han d'omplir aquest singular recinte industrial del nucli antic de Sant Andreu.

Passat l'estiu el govern del districte tÚ previst iniciar els contactes amb les associacions ciutadanes de la zona a veure si Ús possible consensuar els equipaments a posar en aquesta gran illa al bell mig de Sant Andreu. Per aquest motiu, l'aprovaciˇ aquest vespre de la modificaciˇ inicial del pla general per posar-hi uns 1.500 m▓ de sostre d'habitatge dotacional, Ús a dir, uns 75 apartaments p˙blics per a joves o gent gran en rŔgim de lloguer assequible, es fa sense concretar en quina nau exactament es posaran aquests pisos. Segons han explicat fonts del districte, aix˛ es concretarÓ durant el procÚs participatiu que s'engegarÓ desprÚs de l'estiu amb totes les entitats del districte.

D'aquest procÚs l'Ajuntament de Barcelona confia a arribar a un consens ciutadÓ sobre els equipaments que s'hi instalĚlaran en aquestes velles naus industrials, bessones de la nau que ja fa uns anys es van convertir en el centre cultural i biblioteca p˙blica Can Fabra, fora de les fronteres del recinte.

L'AJUT DE LA GENERALITAT
L'Ajuntament no vol fer sol aquest camÝ. EstÓ negociant amb la Generalitat perquŔ es faci cÓrrec de la nau central i hi posi un important equipament d'abast de ciutat o de paÝs.

 

Aquest edifici contÚ uns 17.000 m▓ de sostre edificable i l'Ajuntament preferiria que fos un centre de l'Ómbit educatiu i universitari, com a gran motor de tot el conjunt de l'illa de la Fabra i Coats. Per˛ el projecte encara estÓ verd. La regidora del districte de Sant Andreu, Sara Jaurrieta (PSC), va explicar fa dues setmanes que tot just se n'estÓ comenšant a parlar amb la Generalitat sense que encara es pugui concretar cap acord.

Aquest sistema de colĚlaboraciˇ l'ha fet servir l'Ajuntament de Barcelona en el cas de l'illa industrial de Can Batllˇ: la nau central passarÓ a mans de la Generalitat, que es farÓ cÓrrec de la cara rehabilitaciˇ de la nau i hi posarÓ, en aquell cas, diverses seus oficials.

Per˛ en el cas de la nau central de la Fabra i Coats l'Ajuntament de Barcelona i la Generalitat poden donar-se un cert marge de temps: la nau encara estÓ ocupada per la multinacional Coats, que hi mantÚ activitat residual d'oficines i magatzem tot esperant fer el tancament definitiu de l'activitat.

NAU CENTRAL PER AL FINAL
El conveni d'adquisiciˇ de les naus que va signar l'Ajuntament de Barcelona i la immobiliÓria Renta Corporaciˇn, titular dels terrenys desprÚs d'haver-los adquirit de mica en mica durant els dotze mesos anteriors, estableix un calendari que deixa per al final, cap al 2007, el lliurament de la nau central.

D'altra banda, l'Ajuntament ja ha fet una primera ocupaciˇ del recinte aquesta primavera, quan va cedir una nau de manera provisional a una agrupaciˇ ferroviÓria que construeix una maqueta gegant del projecte del TGV a la Sagrera i Sant Andreu.

l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar