L'embolic de Can Fabra - Maria Favà
AVUI 15/12/05

Patrimoni industrial Joan Clos vol evitar l'enderroc i l'especulació.
diners· Veïns i oposició lamenten que l'Ajuntament hagi comprat tard i car
guanys · Renta Corporación va comprar per 30 milions i ven per 51
càlcul · La finca està valorada en 37,5 milions.

L'Ajuntament de Barcelona va anunciar dilluns que comprava la fàbrica Fabra i Coats de Sant Andreu per preservar el patrimoni industrial i per "controlar" les pressions urbanístiques. No es va dir explícitament, però la compra també tenia com a objectiu aconseguir una treva i donar peixet a les veus que des de fa mesos clamen contra l'anunciat enderroc del complex fabril de Can Ricart del Poblenou.

L'alcalde Joan Clos va presentar aquesta operació com un gran triomf. Però poques hores després de l'anunci oficial, tant l'oposició com el moviment veïnal han reaccionat i han coincidit en les crítiques. Els uns i els altres s'alegren de la compra, perquè creuen que és un guany, però puntualitzen que s'ha fet malament i tard i que ha sortit molt cara.

A la comissió d'urbanisme que ahir a la tarda es va celebrar a la sala Lluís Companys de l'Ajuntament, govern i oposició es van tirar els plats pel cap per culpa de Can Fabra. El regidor de CiU Joan Puigdollers va arribar a comparar la compra amb el mal negoci que va fer el Robert de les cabres.

 

El qualificatiu va fer indignar, una vegada més, el tinent d'alcalde d'Urbanisme, Xavier Casas, que al seu torn va dir a Puigdollers que era un mentider. El govern sosté que la compra s'ha fet en el moment adequat i que ha sortit molt bé de preu.

Per contra, el regidor convergent, citant xifres facilitades pel mateix Ajuntament, va dir que s'havien pagat 51 milions d'euros per una peça que els serveis tècnics municipals havien valorat en 37,5 milions. Va recordar que Renta Corporación va pagar pels 30.000 m2 i els sis edificis de Can Fabra 30 milions, que aquesta operació es va tancar fa només quatre mesos i que es va escripturar al registre fa 14 dies. Al regidor li sembla que la plusvàlua generada és escandalosa.

Genís Pasqual, president (?) de l'Associació de Veïns de Sant Andreu, és del mateix parer. "El 'barri' hi sortirà guanyant -considera Pasqual-, però l'Ajuntament no ha actuat a temps. I encara estem esperant que ens expliquin el projecte".

l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar