L'Ajuntament compra la Fabra i Coats per 50 milions per salvar el recinte fabril - C.S.
AVUI 13/12/05

L'alcalde justifica l'adquisició per preservar la tèxtil i per "controlar" les pressions urbanístiques.
Una immobiliària havia comprat el solar
.


L'Ajuntament de Barcelona ha après la lliçó de Can Ricart, el recinte fabril del Poblenou que es debat entre l'enderroc i la conservació, i ha comprat la Fabra i Coats, per evitar la pressió urbanística sobre la històrica fàbrica de Sant Andreu. Aquesta empresa tèxtil es va construir el segle XIX i constitueix un dels patrimonis industrials més importants de la ciutat. El consistori pagarà 32 milions a la immobiliària Renda Corporación per l'adquisició dels 31.000 m2 del solar, i compensarà l'antiga propietària amb dos solars més, un al Poblenou i l'altre en un barri per determinar, per un valor de 17 milions més.

La inversió del recinte costarà 7 milions més. L'alcalde Joan Clos justifica l'operació per la necessitat de preservar la memòria històrica de l'antiga fàbrica -encara ocupada per 80 treballadors de l'empresa, que està reduint força la plantilla- i per "controlar" les pressions urbanístiques. La immobiliària havia comprat el solar fabril fa només tres mesos, i per uns 30 milions. L'operació va desfermar l'alerta a l'Ajuntament, que ha acabat comprant, encara que més car.

La fàbrica forma part del patrimoni arquitectònic protegit de la ciutat. Però no tot el recinte que l'envolta, on l'Ajuntament preveu construir equipaments. Una residència per a la tercera edat i pisos per a joves semblen dues opcions segures, va avançar Clos.

 

La despesa de compra de la fàbrica tèxtil és similar a la que el Consorci de la Zona Franca va pagar per les antigues casernes de Sant Andreu. El consorci públic va pagar 83 milions d'euros pels solars militars, que fan 110.000 m2, mentre que la Fabra només fa 31.000 m2 de superfície.

L'oposició municipal de Barcelona dóna suport a la compra, encara que en destaquen el retard. Xavier Trias lamenta que la manca d'idees de l'alcalde Clos "el porti a comprar tard i malament" la Fabra. CiU recorda que els solars de Sant Andreu que ocupa l'empresa britànica es van comprar "fa només quatre mesos per 30 milions".

El president del grup del PP, Alberto Fernández Díaz, va avalar la compra, però també va alertar que "Clos i l'Ajuntament actuen tard, perquè la promotora va avançar-se i ara l'Ajuntament haurà d'assumir un sobrecost econòmic".

l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar