L'Ajuntament de Barcelona compra tota la fÓbrica Fabra i Coats de Sant Andreu - David Marin
El Punt 13/12/05

La immobiliÓria que l'havia comprat abans tindrÓ a canvi terrenys per fer pisos en altres llocs de la ciutat.

Les sis naus del recinte de la fÓbrica Fabra i Coats passaran a mans de l'Ajuntament de Barcelona d'aquÝ al 2007, segons l'acord a quŔ han arribat el consistori i la immobiliÓria Renta Corporaciˇn. La immobiliÓria no podrÓ construir tres edificis alts, de 16 plantes, al carrer Segre, tal com pretenia. Per˛ a canvi Renta Corporaciˇn rebrÓ de mans de l'Ajuntament terrenys per fer pisos i oficines al 22@ i altres llocs de la ciutat per valor de 32 milions d'euros, mÚs 17 milions per la nau central. A la Fabra i Coats l'Ajuntament rehabilitarÓ les naus i a dins hi posarÓ habitatges dotacionals i altres equipaments.

GrÓcies a aquest acord Sant Andreu guanya una gran zona verda i sis naus d'equipaments p˙blics de tres hectÓrees al cor del 'barri', entre el carrer Gran de Sant Andreu i Segre, a tocar de la zona de transformaciˇ del TGV i el pla Sant Andreu-Sagrera. Avui sˇn un recinte gris i tancat per un mur de ciment i per unes cases baixes en estat deplorable, ocupades la major part per colĚlectius d'esquÓters.

Un recinte aixÝ era molt llaminer per als negocis immobiliaris i la immobiliÓria Renta Corporaciˇn va comenšar a comprar els terrenys ara fa un any, aprofitant el declivi irreversible de la veterana fÓbrica tŔxtil. [Avui la multinacional anglesa Coats nomÚs mantÚ activitat logÝstica a la nau central i ha presentat un expedient de regulaciˇ per acomiadar 77 dels 175 treballadors.]

 

La immobiliÓria havia proposat a l'Ajuntament regalar-li dues naus a canvi de la requalificaciˇ de la franja del solar que dˇna al carrer Segre, per tal de construir-hi tres edificis de 16 plantes d'habitatges de preu lliure. L'Ajuntament va rebutjar la proposta perquŔ, tot i estar certament interessat a quedar-se amb les velles naus de la Fabra i Coats com a equipament i com a patrimoni industrial protegit, com ja va fer al seu dia amb la que avui Ús la biblioteca i centre de cultura Can Fabra, no volia fer-ho al preu d'una alta densitat edificat˛ria al mateix recinte.

Finalment, amb l'acord presentat ahir, l'Ajuntament rebrÓ totes les naus i terrenys sense haver de requalificar res. L'alcalde Joan Clos va avanšar que alguna nau s'habilitarÓ com a habitatge dotacional, i altres equipaments a la resta. Els entorns de les naus seran una gran zona verda oberta al 'barri', sense el mur que ara tanca el recinte.

A canvi, la immobiliÓria rebrÓ terrenys edificables per valor de 32 milions d'euros en altres llocs de Barcelona. Un d'ells serÓ el 22@. Aquesta permuta de terrenys anirÓ a compte de la primera i segona fase del procÚs d'adquisiciˇ. L'˙ltima part serÓ la nau central, on encara hi ha activitat de Coats Fabra SA. L'Ajuntament compensarÓ la immobiliÓria amb 17 milions d'euros, a pagar en diners o bÚ amb una nova permuta. SerÓ d'aquÝ al 2007. La immobiliÓria haurÓ de posar set milions en rehabilitaciˇ i adequaciˇ dels terrenys.

l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar