BCN compra el nucli industrial de Fabra i Coats per 50 milions - Patrícia Castan
El Periódico 13/12/05

TRANSFORMACIË URBAN═STICA D'UN EIX HISTĎRIC DE SANT ANDREU
Ľ L'ajuntament destinarÓ el lloc a pisos socials, zona verda i equipaments.
Ľ La propietat rep solars en altres Órees i l'oposiciˇ acusa Clos de malbaratament
.


El centenari nucli industrial tŔxtil de Fabra i Coats, a Sant Andreu, albergarÓ pisos socials --per a joves i persones grans--, zona verda i altres equipaments, desprÚs de la compra dels sis edificis fabrils per part de l'Ajuntament de Barcelona.

Aquesta operaciˇ, que va ser anunciada ahir per l'alcalde, Joan Clos, estÓ valorada en 50 milions d'euros i suposarÓ donar utilitat p˙blica als 31.000 metres quadrats del recinte. L'ajuntament pagarÓ amb diverses permutes a l'empresa propietÓria, Renta Corporaciˇn, que va comprar aquests terrenys el setembre passat.

El recinte de filatures (entre els carrers de Gran de Sant Andreu, Sant AdriÓ, Segre, Parellada i Ramon Batlle) es rehabilitarÓ en tres fases diferents, fins a convertir-se en un espai d'˙s ciutadÓ. A primera vista, el principal benefici per al 'barri' serÓ l'obertura de l'espai, que inclourÓ 22.000 metres quadrats de zona verda, una vegada desapareguin els murs i alguns vells edificis que envolten el nucli industrial. L'ajuntament disposarÓ de 28.000 metres quadrats de sostre per a pisos socials i equipaments.

L'alcalde va explicar ahir que l'ajuntament havia apostat per l'adquisiciˇ del recinte per preservar els edificis catalogats i poder crear una nova concentraciˇ d'equipaments p˙blics, a l'estil de Fort Pienc, a l'Eixample.

Quan, fa tres mesos, Renta Corporaciˇn va comprar els terrenys, pretenia fer-hi equipaments privats i aconseguir dret d'edificaciˇ en els terrenys del recinte que donen al carrer de Segre, amb un total de 18.900 metres quadrats. Per˛ l'ajuntament va rebutjar aquesta ˙ltima opciˇ, de manera que havia de triar entre expropiar el conjunt o negociar una permuta amb la propietat.

 

Fonts de Renta Corporaciˇn van assegurar ahir que havien invertit 50 milions d'euros en Fabra al recinte industrial i els drets dels vells immobles del carrer de Segre i l'entorn, malgrat que al mes de setembre fonts del sector immobiliari van calcular l'operaciˇ en 30 milions d'euros.

LES PERMUTES
L'oposiciˇ municipal (CiU i el PP) va esgrimir ahir aquesta diferŔncia per acusar l'ajuntament d'haver comprat "tard i malament". El tinent d'alcalde d'urbanisme, Xavier Casas, va replicar que la suma de l'operaciˇ correspon a la inversiˇ efectuada per l'empresa.

Els edificis que el consistori obtindrÓ en les fases primera i segona (a partir del 2006) es basen en una permuta amb l'empresa, que tindrÓ dret a edificar 7.800 metres quadrats de sostre per a vivendes a Poblenou (en un solar a Diagonal amb Pallars). El cost del terreny de Sant MartÝ equival a uns 10.000 metres quadrats a Sant Andreu, va detallar Casas.

L'any que ve, l'ajuntament buscarÓ altres emplašaments que completin la permuta, per valor de 32 milions d'euros. La tercera fase de l'operaciˇ, que serÓ l'any 2007, suposarÓ un desemborsament en metÓl.lic de 17 milions. Finalment, l'ajuntament abonarÓ set milions mÚs per dur a terme la urbanitzaciˇ de la zona. Renta Corporaciˇn rehabilitarÓ l'exterior de les naus industrials i mantindrÓ els seus actuals trets.

l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar