Opinions
Un ateneu de poble - Helena López
El Periódico 31/05/12

La federació d'entitats L'Harmonia reivindica la gestió del futur casal de "barri" de Fabra i Coats, pel qual fa anys que lluiten .

El projecte d'ateneu popular de la federació d'entitats L'Harmonia es va crear l'any 2006, després de l'adquisició de l'enorme recinte fabril de Fabra i Coats per part de l'Ajuntament de Barcelona. «Ho vam veure com una oportunitat per al poble -aquí sempre es refereixen a Sant Andreu com el poble-. Volíem estar pendents de què s'hi feia i de quina manera, assegurar-nos que no es construiria d'esquena a les necessitats reals del poble, i sabíem que, junts, tindríem molta més força. Així que ens vam reunir gent procedents de diverses entitats per impulsar entre tots L'Harmonia», explica Xavi Serrà, un dels pares del projecte.

La intenció de L'Harmonia -iniciativa de la qual formen part entitats d'àmbits molt dispars, des dels diables fins al col·lectiu cultural de cine popular, passant per l'associació de suport al Sàhara Sahandreu, la cooperativa de consum ecològic Pachamama i la Joventut Obrera Cristiana- és gestionar de forma ciutadana el casal de
"barri" projectat a la nova macroilla d'equipaments de Fabra i Coats. Les obres de l'edifici, situat a la primera nau, entrant a la dreta, avancen i hi ha previsió que estiguin a punt a principis de l'any que ve.

«La nostra idea és que sigui un ateneu de gestió popular, com l'Ateneu de Nou Barris o la Farinera del Clot», apunta Lluís Casajuana, un altre dels membres del col·lectiu.

 

Els treballs arquitectònics continuen endavant, però encara no hi ha cap compromís per part de l'actual govern municipal que la gestió del futur casal -en les obres s'estan seguint els plans elaborats per l'equip tècnic de L'Harmonia, després d'haver arribat a un consens amb l'anterior govern- recaigui finalment en aquesta federació d'associacions. Van estar a punt d'arribar a un acord per escrit amb els socialistes -que potser ara no serviria de gaire, però almenys tindrien un paper firmat-però finalment no hi van ser a temps. Per als impulsors de L'Harmonia és de justícia que se'ls atorgui la gestió de l'equipament, ja que són una entitat oberta, a la qual es poden sumar tots els projectes que treballen per i per al "barri", i perquè fa anys que treballen per la recuperació ciutadana d'aquesta nau.

Fruit d'anys de lluita
«A Sant Andreu falten espais de trobada intergeneracional. On hi pugui haver des de sales d'assaig per a joves artistes amateur del
"barri" fins a punts de reunió per a gent gran, i això és el que oferim. Tenim un projecte que hem anat treballant amb l'esforç de molta gent durant molts anys, i per això seria molt injust que ara cedissin la gestió del centre a una empresa privada o de fora del poble», conclouen els seus defensors.

foto: Joan Cortadellas d' 'El Periódico'
l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar