Opinions
Les obres de transformaciˇ de la Fabra i Coats comenšaran aquest estiu - Clara Ribas
El Punt 27/04/10

L'escola bressol i l'espai per a entitats seran els primers edificis del recinte que es rehabilitaran.

L'antiga fÓbrica Fabra i Coats, al 'barri' de Sant Andreu, serÓ objecte a partir del mes de juliol vinent d'un procÚs de transformaciˇ global que comprendrÓ rehabilitaciˇ i nova construcciˇ, i que la convertirÓ en una illa d'equipaments culturals, educatius, assistencials i de 'barri'. El ple de l'Ajuntament de Barcelona definirÓ aquest divendres les lÝnies d'actuaciˇ del nou conjunt d'equipaments i habitatges al recinte. Entre els projectes que s'hi preveu, destaquen la FÓbrica de Creaciˇ i el Centre d'Interpretaciˇ del Treball del Patrimoni Industrial. Tot i que les reformes seran a cÓrrec de diversos operadors, es mantindrÓ la unitat del recinte.

La regidora del districte, Gemma Mumbr˙, va destacar ahir el carÓcter unitari de la rehabilitaciˇ de la nova Fabra i Coats. Segons va explicar, el projecte d'urbanitzaciˇ mantindrÓ la unitat del recinte i a mÚs donarÓ resposta a les necessitats actuals, tant d'˙s com de funcionament. Mumbr˙ va emfasitzar el fet que els usos finals de la fÓbrica s'han acordat amb un procÚs de participaciˇ en el qual va destacar la presŔncia de l'Associaciˇ d'Amics de la Fabra i Coats i el Centre d'Estudis Ignasi IglÚsias. Mumbr˙ va recordar que l'Ajuntament invertirÓ aquest mateix any 22 milions d'euros en el conjunt, 8,5 milions dels quals seran per a habitatge dotacional.

Pel que fa a l'arquitecte en cap de l'Ajuntament, Oriol Clos, va explicar que una de les principals actuacions del procÚs de transformaciˇ serÓ l'obertura del recinte al 'barri': źActualment nomÚs hi ha un accÚs, i aix˛ canviarÓ, ja que s'obriran fins a quatre accessos diferents.╗ A mÚs, tambÚ va avanšar que es treballarÓ per unificar els serveis i les instalĚlacions tŔcniques a tot el recinte.

D'altra banda, el delegat de Cultura, Jordi MartÝ, va assenyalar que amb el programa d'usos establert, la Fabra i Coats quedarÓ situada źamb el seu valor simb˛lic i cultural en el conjunt de la ciutat╗. MartÝ va ressaltar sobretot l'espai d'exposicions i el de creaciˇ de l'Escola de les Arts, projectats per a la nau central. Per MartÝ, aquest serÓ źun equipament que podrÓ generar centralitat╗ i źexplicar un dels elements fabrils mÚs importants de Barcelona╗.

Espai per a entitats.
Situada a l'espai A, aquesta nau de planta baixa i de 870 metres quadrats acollirÓ entitats que siguin d'Ómbit superior al districte, ja que les del mateix barri tenen l'espai al Casal de 'Barri'. S'hi emplašarÓ la seu de la Federaciˇ Catalana d'Escacs i de la Fundaciˇ └mbit, a mÚs de dues entitats mÚs, entre les quals hi ha l'Associaciˇ d'Amics de Fabra i Coats. Es preveu que les obres comencin aquest juliol i que s'acabin el juny del 2011.

IES de nova construcciˇ.
TindrÓ una superfÝcie de 7.280 metres quadrats. L'integraran tres plantes amb lÝnies d'ESO i batxillerat. Un edifici annex es farÓ servir per a vestidors esportius. Sota el pati hi haurÓ un pavellˇ poliesportiu que podrÓ funcionar de manera independent. S'estÓ elaborant l'avantprojecte.

Casal de 'barri'.
OcuparÓ 2.280 metres quadrats. SerÓ un bloc de quatre plantes que acollirÓ diverses entitats. Actualment el projecte estÓ en fase de redacciˇ, i es preveu que les obres comencin el novembre del 2010.

 

La nau central.
Dos edificis configuren la nau central, un bloc de maˇ de principis del segle XX, de quatre plantes i 14.500 metres quadrats. Es tractarÓ, juntament amb la sala de calderes, d'un espai de 17.500 metres quadrats que es destinarÓ a usos diversos: m˙sica, arts escŔniques, multimŔdia, circ i dansa. SerÓ l'espai d'exposiciˇ i l'espai de creaciˇ de l'Escola de les Arts. Es preveu que les obres comencin el segon semestre d'aquest any.

Habitatges dotacionals.
Es faran en un edifici d'una superfÝcie de 5.500 metres quadrats. El bloc consta actualment de dues plantes de sostres molt alts, i passarÓ a tenir-ne quatre. El Patronat Municipal de l'Habitatge, promotor de l'obra, tÚ previst comenšar les obres el gener de l'any vinent. El bolc tindrÓ 80 apartaments per a joves.

Escola bressol.
OcuparÓ 1.903 metres quadrats. EstarÓ formada per dues naus: la del davant, amb la forma de dents de serra forša singular, on anirÓ l'escola, i la del darrere, que no tindrÓ sostre perquŔ serÓ el pati de l'escola, el qual quedarÓ cobert amb les bigues en forma d'arc. ObrirÓ les portes el setembre del 2011. DisposarÓ de 119 places: vuit per a infants de fins a 1 any, trenta-nou per nens i nenes d'1 i 2 anys, i seixanta per a canalla de 2 i 3 anys.

Sala Polivalent.
S'ubicarÓ en dues sales polivalents contigŘes, amb una superfÝcie de 870 metres quadrats. Es dividirÓ entre les dues naus, amb usos ben diferenciats: la nau mÚs diÓfana serÓ un espai per fer-hi actes, i la mÚs petita inclourÓ els serveis, vestidors i magatzems. Aquesta sala serÓ l'espai on es podran fer grans actuacions, festes, trobades i exposicions. Actualment estÓ pendent del procÚs de licitaciˇ, i es preveu que les obres comencin al juliol.

CEIP i aparcament.
╔s un dels projectes que trigaran mÚs a executar-se, ja que estÓ pendent del desenvolupament, i el planejament estÓ en fase de tramitaciˇ. Des del curs 2009-2010 l'escola ja funciona en un edifici provisional situat fora del recinte.

Per l'emplašament, a tocar del nucli antic de Sant Andreu, i per les caracterÝstiques que tÚ, el recinte de Fabra i Coats, una filatura del segle XIX, va marcar durant mÚs de cent anys el pols social i la vida quotidiana de moltes famÝlies del 'barri' i el seu entorn. L'any 2005 l'Ajuntament va adquirir els terrenys de la fÓbrica a Renta Corporaciˇn, en una operaciˇ valorada en mÚs de 50 milions d'euros. Amb l'aprovaciˇ l'any 2008 de la modificaciˇ del pla general metropolitÓ al recinte de l'antiga fÓbrica, en l'espai entre els carrers de Sant AdriÓ, del Segre, de Parellada i el carrer Gran de Sant Andreu, es van definir els edificis que s'havien de mantenir i s'hi van assignar els equipament previstos. Finalment, el marš del 2009 es va signar un conveni entre l'Institut de Cultura de Barcelona i els Amics de la Fabra i Coats de cessiˇ a favor de l'Ajuntament d'un conjunt de maquinÓria, estris i documentaciˇ que s'exhibirÓ al futur Centre d'Interpretaciˇ del Patrimoni Industrial, que s'obrirÓ a l'antiga sala de calderes.

l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar