Opinions
Música en lloc de filatures - Albert Ollés
El Punt 19/09/08

A partir de diumenge la Fabra i Coats, l'antiga fàbrica tèxtil de Sant Andreu, serà la seu de la trobada internacional
Red Bull Music Academy, amb un centenar de músics, productors i discjòqueis.


La transformació progressiva de la Fabra i Coats, l'antiga fàbrica tèxtil de Sant Andreu, comença a ser palpable. Ahir se'n va veure la primera peça, 2.500 metres quadrats de la nau central rehabilitats, que en va deixar més d'un bocabadat. El que fins fa uns mesos eren metres i metres quadrats de naus industrials buides i glaçades s'ha convertit en vuit estudis de producció, un estudi de gravació, un altre de ràdio i una sala –que farà les funcions de sala de conferències–, tots esquitxats del toc modern i minimalista, comme il faut per a l'esdeveniment que s'hi celebrarà durant un mes sencer. Es tracta de la trobada Red Bull Music Academy, que des de diumenge i fins al 24 d'octubre donarà aixopluc a un centenar de músics, productors i discjòqueis procedents de 36 països. L'estudi de l'arquitecte barceloní Frank Domínguez ha volgut preservar en la remodelació l'esperit original de l'edifici. Certament, la planta baixa i el primer pis d'aquesta nau central rehabilitada, amb treballs per enllestir encara ahir, ja tenien, si més no, l'aire glamurós de les naus novaiorqueses convertides en oficines o lofts que hem vist en tantíssims films.

La trobada, que celebra el desè aniversari i que en anys anteriors havia passat per ciutats com ara Londres, Nova York, Melbourne i Berlín, busca «posar en contacte nous talents de la música electrònica i d'altres estils amb gent rellevant del món de la música de les últimes dècades», va explicar Sergi Noè, un dels organitzadors. Així doncs, hi seran presents professors, tutors i seixanta participants d'arreu del món, que són els selectes escollits d'entre dos mil sol·licitants. Entre aquests, dos músics catalans, Miaau (Óscar Casanovas), que fa «techno de joguina», i Guillamino (Pau Guillamet), que fusiona pop, soul, electrònica i hip-hop. Segons Noè, Guillamino dóna molt bé la mesura del «perfil i tarannà» dels participants.

 

Durant un mes sencer, la Fabra i Coats bullirà amb conferències dels mestres de la música, tallers i creació musical, a banda d'accions d'art digital. «Volem ser una plataforma que faci servir tots els instruments per desenvolupar la creativitat», va dir Noè. Una de les sales condicionades guardarà tots els aparells i instruments de música perquè els participants, després, en disposin per enregistrar les seves pròpies creacions als diferents estudis. I així serà com, per primera vegada des que es va anunciar la nova vida de la Fabra i Coats, es visualitzarà el canvi de producte final: d'allà on sortien filatures, ara en sortiran peces musicals de nova creació, ben fresques i ben noves si ens refiem d'alguns dels noms que vesteixen la trobada. L'artista electrònic Richie Hawtin, el britànic Goldie i altres noms com ara Om'Mas Keith, Patrick Pulsinger i Sly & Robbie farciran el cartell dels cinquanta concerts i tallers públics que el festival ha programat en clubs i espais públics de la ciutat.

La jugada sembla rodona per a l'Ajuntament, que ha cedit l'espai a Red Bull perquè el transformés i l'utilitzés. Després, l'estructura i els espais habilitats tornaran a l'Institut de Cultura, que, al novembre, hi farà unes jornades internacionals sobre espais de creació. I al gener ja hi podria haver els primers creadors de música i arts escèniques establerts a la Fabra i Coats de manera fixa.

l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar