Opinions
Fabra i Coats produirà cultura - Raul Maigí
El Punt 30/01/08

L'Ajuntament de Barcelona convertirà l'antiga fàbrica tèxtil de Sant Andreu en un centre de creació artística.

La nau central de l'antic complex fabril de Fabra i Coats, al districte de Sant Andreu de Barcelona, es transformarà en un gran centre de producció, experimentació i difusió cultural. L'Ajuntament ha previst una inversió inicial de set milions d'euros per adequar l'edifici, amb uns 12.000 m² útils, que podria estar enllestit al 2009. Aquest nou contenidor cultural inclourà una escola de les arts per donar servei a 4.000 alumnes, vivers per a projectes culturals adreçats a joves emprenedors, estudis musicals i audiovisuals, i espais d'assaig d'arts escèniques. La reconversió de Fabra i Coats forma part del programa Fàbriques per a la creació, que preveu donar usos culturals a una desena d'espais industrials de Barcelona, amb una inversió de 24 milions fins al 2011.

L'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, va utilitzar ahir l'expressió «Barcelona, laboratori cultural» per presentar la voluntat del seu govern de potenciar la creativitat i la producció artística a través de la xarxa de nous equipaments batejada amb el nom de Fàbriques per a la creació, que inclourà altres centres com el Graner de la Philips, el Cilindre d'Horta, l'Ateneu Popular de Nou Barris, l'Escocesa o Can Ricart. Després de la vela que es dedicarà al circ al Fòrum, el de Fabra i Coats és el segon graó d'aquest programa. Funcionarà com un gran centre interdisciplinari que combinarà formació, creació, experimentació i difusió artística. Almenys aquesta és la intenció, tot i que no s'ha concretat com se seleccionaran els usuaris del futur ens, en espera d'establir el debat oportú amb els sectors implicats.

La previsió apunta que el 2008 es farà l'estudi i l'encàrrec arquitectònic per començar les obres, si és possible, abans que acabi l'any. La intervenció es preveu que serà «mínima» pel bon estat de l'edifici, i perquè no es requereix un alt nivell d'acabats, per la qual cosa podria estar enllestida al 2009. S'ha previst una inversió de set milions d'euros.

 

El nou equipament té una extensió important, més de 12.000 metres quadrats útils, fet que permetrà instal·lar-hi diferents usos. Un d'ells serà una escola de les arts (a la planta baixa), un centre de proximitat amb capacitat per a 4.000 alumnes on s'impartirà dansa, música, arts visuals i teatre circ. Aquest espai de formació estaria íntimament lligat amb la resta de seccions del complex.

A la primera planta, s'hi preveuen espais per promoure la gestió, el desenvolupament i la planificació de projectes culturals. Aquests vivers aportarien recursos per a joves emprenedors, serveis logístics i empresarials.

La música i l'audiovisual se situarien a la segona planta, amb diversos estudis de gravació i bucs d'assaig. S'hi projecta un centre de recursos que permeti l'experimentació i els nous formats.

Finalment, la tercera planta es vol dedicar a projectes de teatre i dansa, amb espais d'assaig que puguin utilitzar temporalment les companyies. També hi haurà un espai de residència que permeti l'intercanvi i la mobilitat d'artistes. El projecte es completa amb diversos espais multiús, i en una sala s'instal·larà una exposició permanent per evocar la memòria històrica de la fàbrica de filatures.

Hereu opina que el projecte aporta una «nova centralitat» a la ciutat, ja que s'entreveu com el centre de producció cultural més important de l'àmbit metropolità de Barcelona, alhora que permet conservar un «patrimoni sentimental de Sant Andreu», atès que moltes famílies del 'barri' hi havien treballat des que es va crear a finals del segle XIX.


l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar