Opinions
De fàbrica de fils a centre cultural - Montse Frisach
AVUI 30/01/08

L'edifici central del complex industrial de la Fabra i Coats esdevindrà un espai de producció de cultura.

L'antiga fàbrica Fabra i Coats, al 'barri' de Sant Andreu de Barcelona, acollirà a partir de l'any que ve un nou centre cultural centrat en la producció i en l'ensenyament, impulsat per l'Ajuntament de Barcelona, segons va anunciar ahir l'alcalde de la ciutat, Jordi Hereu.

El centre, propietat de l'Ajuntament des de fa un any, ocuparà els 12.000 metres quadrats de l'edifici central del complex fabril, que al llarg d'un segle va ser tota una referència per als habitants del 'barri' de Sant Andreu. A partir d'ara, però, de l'activitat manufacturera només en quedarà l'arquitectura industrial de l'edifici, en molt bon estat de conservació, ja que la Fabra i Coats serà, segons Hereu, "un gran laboratori cultural" que donarà suport als professionals de diferents disciplines del sector cultural oferint espais d'assaig i producció.

El projecte preveu que a la planta baixa de l'edifici hi hagi una escola de les arts (música, teatre, circ, dansa i arts visuals), que tindrà capacitat per a 4.000 alumnes, la meitat dels quals de música. L'escola pretén promoure l'activitat artística i també la pràctica amateur.

 

A la primera planta s'instal·larà un viver de projectes culturals impulsats per joves emprenedors, a la segona hi haurà un centre de recursos per a la música i l'audiovisual amb estudis de gravació i espais d'assaig, mentre que a la tercera planta s'instal·laran els espais d'assaig d'arts escèniques i dansa. A més, el centre també comptarà amb sales polivalents per a la difusió de les activitats.

Al llarg d'aquest any es redactarà un estudi per determinar quina ha de ser l'actuació arquitectònica, que es preveu que sigui "mínima" ja que l'estat de conservació de l'edifici és molt alt, segons ha explicat el delegat de Cultura de l'Ajuntament, Jordi Martí. La remodelació costarà uns 7 milions d'euros. El que no se sap encara és quin serà el model de gestió del centre: "Hem d'iniciar el diàleg amb els diversos sectors implicats".

Aquest projecte forma part de la intenció de l'Ajuntament de crear deu "fàbriques" culturals a la ciutat.

l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar