Opinions
TMB ocuparà dues naus de la Fabra i Coats durant almenys tres anys - Mariona Sòria
El Punt 06/02/07

Les entitats critiquen que no s'aprofitin des del principi per a usos veïnals.

Els veïns de Sant Andreu volen que l'antiga fàbrica de Fabra i Coats, que ha comprat l'Ajuntament de Barcelona per fer-hi equipaments, inclogui també una escola de formació professional. De les propostes municipals, la que menys convenç els veïns és el museu temporal que Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) traslladarà a dues de les naus de Fabra i Coats fins que no s'aixequi l'edifici de Frank Ghery a la Sagrera. Anirà par llarg. Entre tres i cinc anys, segons l'Ajuntament.

El districte de Sant Andreu ha tancat ja el procés participatiu perquè els veïns que ho vulguin proposin què hi volen a l'antiga fàbrica Fabra i Coats. En total, el districte ha recollit 1.676 aportacions. L'opció que guanya, amb 372 vots, és una nova escola de música. La següent opció més demanada ha estat un espai per a les entitats, amb 157 vots, i una escola bressol, amb 118 vots.

Ahir, la regidora del districte Sara Jaurrieta va reunir-se amb les entitats veïnals per explicar el resultat del procés de participació, sobre el qual hi va haver algunes crítiques. Alguns veïns van considerar que el resultat no descriu les autèntiques necessitats del districte i van insistir a dir que a Sant Andreu falta alguna escola de formació professional. «Amb això no descartem res», va advertir Jaurrieta, que va mostrar-se d'acord amb la proposta.

 

Tot i així, Jaurrieta va advertir que, amb les casernes de Sant Andreu en marxa –on també hi haurà diversos equipaments reclamats pels veïns–, es podrà establir millor què falta al barri. Els veïns, entre els quals hi havia representants de la FAVB, de l'associació de veïns de Sant Andreu Nord i Sant Andreu Palomar, es van mostrar molt crítics amb la intenció del consistori d'emplaçar a la Fabra i Coats, i almenys durant cinc anys, el museu del transport de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), que té projectat ocupar-hi dos edificis. Jaurrieta va defensar el museu –un de maquinària i un altre de tallers de reparació–, perquè «Sant Andreu també necessita convertir-se en un punt cèntric on vingui la gent». Jaurrieta va precisar, a més, que el museu se n'anirà de Fabra i Coats quan estigui enllestit l'edifici de l'estació del TAV a la Sagrera, obra de Frank Ghery, on s'instal·larà definitivament el museu.

NAU CENTRAL
Una de les incògnites que encara no està resolta és què ocuparà la nau central de la Fabra i Coats, en la qual l'Ajuntament preveu que se situï un organisme supramunicipal. Jaurrieta tampoc va ser gaire explícita. Va assegurar que, de moment, la nau central «continua tenint molts pretendents», i que, per ara, no hi ha pressa. Com al complex fabril de Can Batlló de Sants, l'Ajuntament vol l'ajuda de la Generalitat per fer-hi un gran equipament de ciutat.

l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar