Opinions
Dels fils a donar servei - Virgínia Mascaró
AVUI 27/12/06

Nous espais i equipaments al districte de Sant Andreu

· La Fabra i Coats acollirà equipaments, habitatge de lloguer per a joves i zona verda
· Hi haurà un institut i un casal de 'barri'
· Els veïns demanen que alguns serveis siguin gestionats per les entitats
· En un dels edificis s'hi instal·larà una fàbrica per a la creació


La ciutat va guanyar fa just un any el complex Fabra i Coats situat al districte de Sant Andreu després que el consistori arribés a un acord de compra amb Renta Corporación, que n'era el propietari. L'antiga fàbrica de fils acollirà equipaments que donaran servei al barri i a tota la ciutat, habitatge dotacional per a joves i una gran zona verda.

El recinte, format per sis edificis inclosos en el catàleg de Patrimoni Arquitectònic de Barcelona i sis més no catalogats mantindran l'aspecte de recinte industrial anglès del segle XIX, segons l'Ajuntament. No obstant, l'Associació de Veïns de Sant Andreu Palomar, amb el Centre d'Estudis Ignasi Iglésias, reclama que s'hi faci un estudi d'arqueologia industrial a fons abans de decidir quins edificis mantenen i quins van a terra, al marge de la catalogació.

Actualment, queda un petit nucli d'activitat industrial en uns edificis de l'antiga filatura Fabra i Coats, situats a la banda del carrer Gran de Sant Andreu que no es veu afectada per la compra de la totalitat dels edificis el 2007. Sí que deixarà d'utilitzar com a magatzem, l'any vinent, l'edifici més gran del complex.

En una sala d'un edifici no catalogat (vegeu edifici A del mapa) s'hi instal·larà temporalment, entre el 15 de gener i el 15 de març, un centre de recollida de mercaderies com a experiència pilot per fer el repartiment més sostenible i descongestionar l'eix comercial de Sant Andreu.

Finalment, en uns terrenys de Fabra i Coats hi ha unes cases antigues, propietat de Renta Corporación, que donen al carrer Segre. Es tracta de cases okupades que han d'anar a terra. El terreny, que passarà a ser de l'Ajuntament quan s'enderroquin, es convertirà en zona verda, força escassa al districte.

Fabra i Coats té previst acollir habitatges de lloguer per a joves en un edifici catalogat de dues plantes (G), i entre els equipaments previstos hi ha un IES (B) i un casal de 'barri' (C). Un edifici no catalogat (H), del qual es vol preservar la façana, podria acollir una fàbrica per a la creació, un equipament gran per a les arts visuals, la música, el teatre, la dansa, el circ, la literatura i l'audiovisual, segons es desprèn del pla estratègic de cultura de Barcelona, que l'Ajuntament va donar a conèixer a primers de novembre.

 

Dos edificis més, un de no catalogat (E) i un que ho està (F), reuniran temporalment la col·lecció i els tallers de vehicles històrics de TMB fins que es construeixi l'edifici de Frank Gehry, a la Sagrera, que ha acollir el Museu de la Mobilitat. Finalment, en un gran edifici de quatre plantes (L), pensat per a un equipament supramunicipal, el districte voldria que hi anés alguna conselleria que contribuís a descentralitzar els organismes de la Generalitat.

Del complex fabril queden pendents per assignar 14.000 m2 de sostre, una mica menys de la meitat del total (31.000 m2). L'octubre passat l'Ajuntament va obrir un procés de consulta popular per saber què hi volien els veïns. Una setmana abans de tancar el procés- el 30 de novembre-, s'havien omplert unes tres-centes butlletes. La jornada de portes obertes, celebrada el 25 de novembre passat, va contribuir a incentivar la participació veïnal. En total se n'han recollit un miler, aproximadament, segons fonts municipals. El districte té previst divulgar, al gener, la participació veïnal i les propostes que s'han fet.

Peticions d'entitats i veïns
Les entitats reclamen equipaments per al 'barri', com ara un ateneu popular i cultural, que també volen gestionar. L'Associació de Veïns de Sant Andreu Palomar demanava la obertura d'un institut i el casal de 'barri', un equipament aquest últim que demanen sigui gestionat per les entitats. També hi volen un centre de cicles formatius, una llar d'infants, una ludoteca i una residència d'avis. En canvi no volen que s'hi faci habitatge de lloguer, ja previst en altres zones del districte.

Altres veïns han demanat una escola de música, una escola d'idiomes i un centre d'interpretació industrial. Els veïns sostenen que cal instal·lar els equipaments necessaris per al 'barri'.

l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar