ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP
WWF/Adena ha posat en marxa una campanya en línia per evitar successos similars al de l'accident del petrolier 'Prestige' a la costa gallega.
Solidaritat / STAP
Galícia diu un rotund "nunca máis"
Plataforma Ciutadana "Nunca Máis"plataformanuncamais.orgÚltimes noticies relacionades amb la Marea Negra publicades aNodo50
Plataforma NUNCA MAIS de Catalunya
WWF/Adena ha posat en marxa una campanya en línia per evitar successos similars al de l'accident del petrolier 'Prestige' a la costa gallega.
la manifestació de diumenge 23/02/2003
la manifestació de diumenge 23/02/2003
la manifestació de diumenge 23/02/2003
la manifestació de diumenge 23/02/2003
manifestació
de diumenge 23/02/03 per exigir que fets com els desencadenats arrel de l’enfonsament del Prestige
no es tornin a produir
MAI MÉS
L'escriptor gallec Manuel Rivas va llegir ahir una declaració, Manifesto da Dignidade,
al final de la multitudinària manifestació de Madrid, en què exigia responsabilitats al Govern central.
El text següent és un extracte del llarg discurs de Rivas.
Manifest de la Dignitat

"Aquest és una acte de reivindicació, una mobilització en defensa del mar, de la seva gent, i de la democràcia. Però és també un acte de trobada fraternal amb l'esperit que un altre món és possible en moltes coses. Ens mou la voluntat responsable, l'exigència moral de decidir sobre els assumptes públics que afecten la nostra vida.

El nostre nunca máis avui es fa extensible als actes d'inhumanitat. És un nunca máis a la suspensió de les consciències i a la producció de l'odi. És un nunca máis al terrorisme que destrossa vides i convivència. És un nunca máis a les dictadures i als fanatismes. És un nunca máis als mandataris posseïts per l'ardor guerrer i un nou esperit imperial. És un nunca máis a la guerra. Un No a la guerra.

MERCADERIES PERILLOSES
No és difícil enllaçar tot això amb el Nunca Máis que ens convoca. Un nunca máis a la circulació de mercaderies perilloses gestionada amb freqüència amb formes de capitalisme delinqüent o especuladors sense escrúpols. Molts dels que es denominen conservadors haurien de reflexionar sobre el significat etimològic d'aquesta paraula i no afavorir polítiques que obren pas als verdaders genets de l'Apocalipsi.

Però, ¿poden pilotar correctament l'Administració pública tots aquells que no creuen en la necessitat i l'eficàcia dels serveis públics? Per l'interès vital de protegir el nostre medi ambient, l'ecosistema marí no es pot escatimar en dotacions públiques per al salvament, la prevenció, la descontaminació i, dues coses molt importants, fons per ampliar la protecció d'espais naturals i la investigació als nostres centres i les nostres universitats.

TARD I MALAMENT
El Govern ha actuat tard i malament, i de mala gana, i tot el que s'ha aconseguit ha estat gràcies a aquest remolcador popular, que ha anat al davant, estirant l'Administració. Avui volem tornar a llançar una alerta. Després de les mesures efectistes preses per a la vigilància marítima arran del succés del Prestige, s'ha tornat a la situació anterior. S'ha abaixat la guàrdia. No s'ha acabat, no s'ha resolt, no s'ha acabat l'assumpte, malgrat el que sosté el president del Govern. Reclamem una solució definitiva per al vaixell enfonsat que, com és sabut, segueix expulsant un mínim de dues tones diàries. Aquest preu, en aquestes condicions, és per a Galícia i per al Cantàbric un càstig.

 

Però cada dia que passa és el testimoni de càrrec de la irresponsabilitat existent, un permanent informe dramàtic que denuncia l'obstinació del Govern sobre la seva actuació. Som hospitalaris, però no volem conviure amb el chapapote.

Diguin-nos la veritat. Diguin-nos que serà un any dur. Que serà complicadíssim extreure el fuel. Però posin-se ja a treballar. No ho ajornin sine die. Convoquin la comunitat internacional per fer front al desastre del Prestige.

Aquesta és la nostra guerra. La guerra de la qual aquest Govern s'escapa. Aquesta és la Marcha da Dignidade. D'entre les aus polvoritzades amb el petroli, hem rescatat el patrimoni més valuós d'un poble. La llibertat i la dignitat.

SENTIMENT CIUTADÀ
Nunca Máis considera que expressa el sentiment ciutadà a l'exigir, per higiene democràtica, responsabilitats polítiques en la penosa gestió davant la catàstrofe derivada de l'enfonsament del Prestige, i no només en relació a les decisions preses davant l'accident, sinó per un cúmul d'actuacions posteriors. La majoria electoral no pot ser una patent de cors. Els vots no són per poder ocultar la realitat, sense reparar en la censura aplicada als mitjans públics. Els vots no són per avalar la incompetència. Els vots no serveixen per atacar o difamar o menysprear els ciutadans quan, en exercici dels seus drets, manifesten les seves crítiques i les seves demandes d'una manera pacífica i exemplar.

CANVIAR EL RUMB
Tots hem après alguna cosa en aquests mesos durs. Però alguns sembla que no han après res, que són incapaços de canviar de rumb, o que quan ho fan és, finalment, per girar 360 graus, i tornar a ser al mateix lloc on eren. Després de conduir-nos, en la catàstrofe, a un dels pitjors escenaris possibles, segueixen dient que ho van fer tot bé.

Alguns no han entès res. No han entès la importància del factor humà en una emergència, la unió com una necessitat, el valor de la participació i de la solidaritat com a portes a l'esperança. I alguns, davant les protestes de Galícia, per a ells inesperades, han perdut les formes i les bones maneres. No és que hagin perdut els estreps, és que han perdut el genet.

La llibertat té el gust salat del mar. Pel mar, per la pau, per la democràcia, en un Madrid que té gust de mar, el 23 de febrer del 2003, ¡Nunca Máis! "

informació recollida a 'El Periódico de Catalunya' - Juan Manuel Prats
la manifestació de diumenge 23/02/2003
la manifestació de diumenge 23/02/2003
la manifestació de diumenge 23/02/2003
la manifestació de diumenge 23/02/2003
la manifestació de diumenge 23/02/2003