ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP
Notícies de STAP
què es diu -i qui ho diu-
de Sant Andreu de Palomar

"L'única cosa que sempre funciona és la integritat" - Laura Rahola
El Periódico 22/09/05


FEDE SARDÀ >> EMPRESARI
• El germà de Rosa Maria i Xavier Sardà és un arquitecte de la nit barcelonina.

Fede Sardà va posar al mapa de Barcelona locals com Otto Zutz i Costa Breve, i ara celebra els 10 anys al capdavant de Luz de Gas, per on han desfilat The Cors, Carreras, Simple Minds, Bill Wyman...

Encara que s'entesti a definir-se com un "cabareter", va néixer, com els seus germans Rosa Maria i Xavier Sardà, amb un sisè sentit per guanyar la partida.

--Diuen que té més olfacte que Rintintín, vostè.
--Jo l'única cosa que faig és posar en una olla l'aigua, l'oli i la sal i, quan cau un pollastre, l'atrapo amb l'olla i em surt de nassos. A altres menys previnguts els cau el pollastre al cap i ¡pam...!
--Molt gràfic.
--De debò, és cosa de treballar 14 hores, aplicar molt el sentit comú, tenir dignitat i un gran equip. A mi m'agrada la música en viu i resulta que el que m'agrada a mi, li agrada a molta gent.
--¿Qui va transmetre als Sardà el secret de l'èxit?
--Si en tingués, estaria a Miami amb Julio Iglesias, i no hi estic. ¿Sap? La gana dóna idees. De petit no vaig tenir setmanes blanques ni vacances a la platja, però, mentre jugava a futbol a la rambla de Sant Andreu, tenia molt temps per pensar.
--I va pensar, primer, a ser informàtic.
--Érem una família pobra i s'havia d'ajudar. Als 14 anys em vaig posar a Catalana de Seguros i, més tard, vaig guanyar un examen per passar d'administratiu a informàtic. Entregava el sou a casa i els caps de setmana feia de discjòquei en llocs com Planeta 2001 i Trocadero.
--El va atrapar la nit...
--Diguem que les assegurances no m'interessaven. Vaig muntar un bar, no va anar bé, i em van trucar per dirigir el Tropical de Castelldefels. Tenia 33 anys. Des d'aleshores, n'he après.
--¿Referents?
--Al principi et mires al mirall del poder econòmic, polític, eclesiàstic. I de gran t'adones que tot és escombraries; que algun bisbe toca nens, que hi ha banquers xoriços, polítics retrògrads i jutges masclistes. Llavors veus que l'única cosa que sempre funciona és la integritat.
--Els que en saben, de la nit, diuen que a Barcelona ja no existeix.
--Doncs jo crec que la nit de Barcelona es mou.

--Diuen que no hi ha glamur.
--Miri, el glamur és una porqueria i la jet set, una immoralitat; perquè hi ha molta gent que dorm a la intempèrie. A mi els que m'interessen són els que tenen ganes de passar- s'ho bé, escoltar música en viu i ballar música humana, de les últimes tendències del house fins a Barry White. I amb això, provocar un mestissatge d'edats i classes.
--¿És cert que va passar olímpicament de Mick Jagger?
--¡No passo de cap client! Només que el van portar a Luz de Gas un dilluns, jo era al vaixell que tenim al port, em van avisar que hi era i vaig dir que el tractessin com a tothom. És a dir, bé.
--També passen per Muntaner actors, televisius, infantes...
--¡Això ho diu vostè! Tots són benvinguts. Miri, jo sóc un pagès...
--¡No s'admeten postures!
--¡No és una postura! Jo no vaig mai enlloc... ¿Sap el que m'interessa? Doncs jugar a ping-pong i a escacs, i estar pels meus 140 nens...
--Nens víctimes de maltractament.
--Són nens d'uns centres que hi ha a Sant Andreu de la Barca, Arenys de Mar i Lleida. Els fem els Reis, muntem una festa anual i els diners que trec com a discjòquei en festes privades són per a ells. Abans els anava a veure, però ara...
--¿Ara?
--És duríssim... Hi ha nens amb cremades de cigarro al penis. Fins i tot hi ha una nena de 12 anys que diu que no l'estimen perquè no sap que l'afecte no és la violació.
--S'ha equivocat de professió, senyor Sardà.
--No. Jo dono gràcies per cada moment. Encara em quedo parat al veure que obro l'aixeta i en surt aigua calenta, quan dues terceres parts del món no tenen aigua potable. I tots aquests xulos que es posen al llit quan agafen mitja grip... Si en sabés, escriuria El llibre de les comparacions i ningú que el llegís agafaria una depressió.
--Escolti, ¿què fan els Sardà al voltant del tortell del diumenge?
--Un diu: "Fa temps que els pares no ens truquen...". I un altre respon: "Potser els han tallat el telèfon...".
--Disculpi. ¿No van morir?
--Sí, però creiem que els morts estan en els vius. A més, tots som una mica àcids, encara que els meus germans s'han endut la intel.ligència. Jo ric molt amb ells. Molt.


tornar a la pàgina d'aquesta opinió
l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Notícies d'activitats a STAP
Tornar
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP