ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP
Notícies de STAP
què es diu -i qui ho diu-
de Sant Andreu de Palomar

Un canvi de les reivindicacions -
El Punt 23/07/05


La vocalia de dones de Sant Andreu Nord també va néixer amb l'objectiu d'abordar la violència contra les dones...

La lluita contra la violència sexista és, ara per ara, el principal cavall de batalla de les vocalies de dones a Barcelona, i el que ha fet que en els últims anys moltes revifessin o en sorgissin de noves. La vocalia de dones de la Sagrada Família, per exemple, es va reactivar en els últims anys per reivindicar que cada districte de la ciutat disposés d'un punt d'informació per a les dones maltractades. «Ens arribaven dones maltractades a la vocalia, i no podíem entendre que no hi hagués un lloc a Barcelona on se les assessorés», recorda Montserrat Vilà, de la vocalia. Vilà explica que les veïnes van començar a reclamar en el Consell de Dones de l'Eixample que l'Ajuntament es fes càrrec d'aquest servei. I, casualitat o no, el primer punt municipal d'informació per a dones maltractades que es va obrir a Barcelona va ser, precisament, al districte de l'Eixample i, en concret, al centre cívic de la Sagrada Família. «Ara el pas següent és que hi hagi un punt d'informació no pas a cada districte, sinó a cada barri», declara Vilà. Arran d'aquell primer èxit, el novembre del 2002 les vocalies de dones de l'Eixample van convocar les veïnes de tota la ciutat per crear la Plataforma Unitària contra les Violències de Gènere, que existeix des d'aleshores i que avui dia agrupa 66 col·lectius, no només vocalies de dones, sinó entitats d'arreu de Catalunya.

La vocalia de dones de Sant Andreu Nord també va néixer amb l'objectiu d'abordar la violència contra les dones, arran de la commoció que va causar al barri el cas d'Anna Maria Fàbregas, que va morir a mans del seu marit, que la va assassinar a cops de martell l'any 2003 al portal de casa seva. «Vam decidir que no ens podíem quedar de braços plegats», recorda Merche Álvarez, de la vocalia, que explica que sobretot dediquen els seus esforços a la prevenció: fan xerrades a escoles, casals, etc. El Grup de Dones de Porta també treballa amb el mateix objectiu, i la vocalia de Fortpienc.

Les vocalies de dones també reivindiquen escoles bressol, casals per a la gent gran, millors serveis de salut per a les dones -menys massificats-, més espais urbans públics i una pensió de viduïtat digna. Sens dubte, les demandes han canviat respecte als anys setanta, quan aquests col·lectius van sorgir i la seva principal preocupació era la situació legal de les dones, segons destaca l'antropòloga Clara Perramon. El dret al divorci, l'avortament i la planificació familiar eren algunes demandes, a més de la reivindicació d'una sexualitat femenina.

tornar a la pàgina d'aquesta opinió
l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Notícies d'activitats a STAP
Tornar
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP