ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP
Notícies de STAP
què es diu -i qui ho diu-
de Sant Andreu de Palomar

Els 'outlets' s'estenen - Mireia Rourera
AVUI 03/07/05


Noves tendències del comerç.
Els botiguers reclamen canvis en la llei d'equipaments comercials
per evitar grans superfícies de venda d'estocs dintre de les ciutats.

Els outlet, les botigues que venen productes de temporades anteriors, que venen estocs, s'estan convertint en un fenomen, sobretot a Barcelona, on cada cop n'hi ha més i atrauen més clientela, sobretot jove. El carrer Girona, on fa anys es va instal·lar de manera experimental una botiga outlet de la marca Mango, ja s'ha convertit en el carrer més important de Barcelona de venda d'estocs, tot i que cada dia hi ha més marques que obren la seva pròpia botiga en qualsevol punt de la ciutat. Fins i tot El Corte Inglés ha substituït la tradicional planta d'oportunitats i ha obert el seu outlet a travessera de les Corts amb Numància.

El sector fins ara no havia vist amb mals ulls aquesta fórmula, perquè "mantenia les regles del joc", però ara, amb l'anunci que l'empresa Inditex, propietària entre d'altres de Zara i Massimo Dutti, vol obrir un gran outlet de 4.000 m2 a Heron City, els comerciants han posat el crit al cel.

La Confederació del Comerç de Catalunya ja ha demanat al govern que hi intervingui i que modifiqui la llei d'equipaments comercials per tal de regular la venda d'estocs i evitar que es puguin obrir dintre dels centres urbans grans superfícies especialitzades en productes a preus rebaixats. "Una cosa és que una botiga obri una sucursal per desprendre's dels saldos i, evidentment, ho vengui a millor de preu. Això és legítim. Però una cosa molt diferent és que Inditex obri una establiment 4.000 m2 al centre de Barcelona per vendre el que li sobra de totes les botigues d'arreu del món. Això, directament, arruïnarà els botigueres de Nou Barris", assegura el secretari general d'aquesta entitat, Miquel Àngel Fraile.

Canvi d'estratègia
Fraile explica que tradicionalment quan la roba de temporada no es podia liquidar a les rebaixes els comerciants acabaven o venent-la a pes o fent una secció de saldos dintre de la botiga. També, si hi havia molt de gènere, "feien un petit outlet durant un temps". "No era un canal de venda que tingués significació", puntualitza. També era típic de molts fabricants acabar liquidant directament a fàbrica, on també es posaven a la venda els productes amb tara. Això és el que s'ha fet tota la vida a Igualada, bressol de les fàbriques de gènere de punt.

Però fa deu anys a Anglaterra es va inventar el concepte de gran centre comercial outlet, i aquesta idea es va materialitzar a Catalunya el 1998 amb l'obertura de La Roca Village, a la Roca del Vallès. Aquest nou concepte de venda ho ha canviat tot.

"No és el mateix anar a una fàbrica o fins i tot a un centre als afores de la ciutat, com el de la Roca, que no deixa de ser que has d'agafar el cotxe i fer una excursió per anar a comprar estocs, que el fet que s'obri un gran centre comercial només dedicat a això a la ciutat", diu Miquel Àngel Fraile. El mateix opina la Federació de Comerciants de Nou Barris, que es pregunta qui anirà a comprar a les seves botigues si al costat hi ha tot un Zara que rebenta els preus. Qui hi podrà competir? "Nosaltres pensem que a curt i mitjà termini, els 4.000 m2 d'Heron City afectaran molt negativament no només el nostre barri, sinó també tot el comerç de Sant Andreu i del Barcelonès Nord", assegura un portaveu dels botiguers de Nou Barris.

Gran superfície
Miquel Àngel Fraile explica que reclamen que la nova llei d'equipaments comercials reguli la venda d'estocs i que una botiga d'aquestes caracterítiques que tingui més de 1.300 m2 es consideri gran superfície i, per tant, necessiti una llicència especial i s'acullin al pla territorial i sectorial d'equipaments comercials perquè no s'instal·lin en trama urbana.

"L'única manera de preservar el comerç és acatar les regles del joc i per això demanem als poders públics que vetllin per nosaltres perquè aquí no passi com a França, on s'han acabat desertitzant molts pobles i ciutats i ha augmentat la degradació dels barris", manifesta Fraile.

tornar a la pàgina d'aquesta opinió
l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Notícies d'activitats a STAP
Tornar
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP