ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP
Notícies de STAP
què es diu -i qui ho diu-
de Sant Andreu de Palomar

El Corte Inglés o la cultura del sí - Miquel Cuyàs
El Punt 17/06/05


La cadena de magatzems inaugura un centre a Can Dragó de Nou Barris amb l'entusiasme dels veïns.

Diuen que estem instal·lats en la cultura del no sistemàtic -no a les presons, no a les línies d'alta tensió, no als túnels, no a la tala d'aquell arbre- però la veritat és que quan d'El Corte Inglés es tracta tothom diu que sí i tothom en vol un prop de casa. Els habitants de Badalona ensenyen amb molta il·lusió aquests dies el solar ple d'herbes on El Corte Inglés aixecarà aviat un nou centre, i a Mataró hi ha hagut baralles entre barris perquè tothom reclamava el veïnatge dels grans magatzems.

Avui s'inaugura un nou Corte Inglés a Barcelona. Es diu Can Dragó perquè ocupa el lloc on hi havia hagut una masia d'aquest nom i està instal·lat a Nou Barris, prop de la Meridiana i cap allà al nus de la Trinitat. Els botiguers del sector es veu que no han rebut la competència amb gaire alegria però ni s'han queixat ni han dit res perquè l'entusiasme de la resta de veïns és molt gran i molt palpable i no es tracta d'aigualir la festa ni de quedar en evidència i minoria. No és només que els veïns de Nou Barris i de Sant Andreu tinguin frisança per comprar a El Corte Inglés. Amb un cop de cotxe o amb un cop de metro o d'autobús es planten a la plaça de Catalunya i tenen tant Corte Inglés com vulguin. El que passa, el que valoren els veïns, és que el gran centre comercial dóna feina a mil persones i dignifica un lloc molt degradat i molt conflictiu que perquè se'n facin una idea era conegut fins ara amb el nom d'el Bronx. A tocar d'El Corte Inglés de Can Dragó hi ha Heron City, un complex de botigues, cines i restaurants que ja havia estat pensat per donar vida al barri i que des dels primers dies va ser un fracàs. La vinguda d'El Corte Inglés ha provocat de moment que el grup Inditex hagi adquirit la planta baixa d'Heron City per fer-hi una botiga de Zara. La gent crida gent i les botigues criden botigues. El regidor socialista Antoni Santiburcio, mort el 2001, va ser el primer a reclamar El Corte Inglés a Nou Barris i Sant Andreu, convençut que una botiga d'aquesta envergadura fa barri i fa ciutat. La cultura del sí, del sí a El Corte Inglés.

L'edifici, que ahir va ser mostrat a la premsa, és fet a mitges entre l'equip de tècnics de la casa, que té molt clar com ha de ser un Corte Inglés perquè la gent el reconegui per dins, i l'arquitecte Robert Suso, que ha creat una doble façana que s'ha de veure per dintre per fer-se càrrec de la llum que capta i de la vista que ofereix sobre Barcelona. El Corte Inglés, que havia fet búnquers com aquell que hi ha a la plaça Catalunya, ara s'obre a l'exterior com ja va demostrar amb la reforma del centre de Francesc Macià. Robert Suso és un dels autors de l'edifici ondulat de la Vall d'Hebron que durant els Jocs Olímpics del 92 va acollir els periodistes i els àrbitres, i que és la millor construcció que va deixar aquell esdeveniment esportiu a Barcelona.

Durant la visita d'ahir, es va explicar que Can Dragó es diu d'aquesta manera perquè l'any 1714 l'antiga masia, que tenia estratègiques vistes sobre la ciutat de Barcelona, havia acollit una companyia dels soldats borbònics de Felip V coneguts com a «dragons». El que no es va explicar és que el nou Corte Inglés té el domicili al passeig d'Andreu Nin i que Andreu Nin, traductor de Dostoievski i Tòlstoi al català, va ser un dirigent del POUM amic personal de Trotski que va ser assassinat pels estalinistes durant la guerra. Si Nin aixequés el cap, el cap li rodaria de veure el seu nom unit a Felip V i de comprovar que un barri obrer és feliç acollint uns magatzems El Siglo com els que ell va conèixer a la burgesa Rambla de Barcelona, només que a l'engròs i amb el consum a molta temperatura.

tornar a la pàgina d'aquesta opinió
l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Notícies d'activitats a STAP
Tornar
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP