ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP
Notícies de STAP
què es diu -i qui ho diu-
de Sant Andreu de Palomar

El veritable bar d'en Peris - David Marin
El Punt 18/05/05


El veritable bar d'en Peris Un llibre recull la història del Versalles, el gran centre social del 'barri' barceloní de Sant Andreu.
Les seves taules han viscut reunions clandestines, celebracions esportives i concerts de jazz.
Fins i tot hi ha hagut un assassinat. De vegades, la realitat supera la ficció.

Hi ha coses que fan que Gràcia, Sants i Sant Andreu encara siguin alguna cosa més que uns 'barris' de Barcelona. I Sant Andreu té, entre altres coses, el bar Versalles. Situat al mig del carrer Gran, a tocar de tots els poders humans i divins de la vila -la seu del districte, el mercat i l'església-, el Versalles ha estat des de l'any 1928 el punt de trobada de la vida social i cultural de Sant Andreu. És el veritable bar d'en Peris, el de la sèrie El cor de la ciutat.

Dins de les seves parets hi ha passat de tot. Segons expliquen alguns bons clients en un llibre acabat d'editar per l'Ajuntament, Si el Versalles ens fos contat, 1928-2003, s'hi han gestat amistats, obres de teatre, alguna traïció, contes i poemes, petits cops d'estat a algunes entitats i associacions, propostes polítiques del districte i fins i tot s'hi ha preparat alguna ocupació. Ha estat la seu de grans celebracions públiques i privades i també el refugi durant els bombardejos de la Guerra Civil.

Ha estat testimoni de les fanfarronades dels vencedors que en la postguerra només necessitaven un parell de copes per mostrar la pistola als clients, de discussions acalorades a finals del franquisme sobre la conveniència d'afiliar-se a Bandera Roja o al PSUC, i de les celebracions de diverses lligues del Barça.

La barra del Versalles
en plena activitat
després de 75 anys
d'història.
foto:
Marcos
de Miguel

Per tenir, fins i tot el Versalles té un assassinat.

Va passar durant el pistolerisme dels anys vint. A Pere Heredero la història la hi van explicar els seus pares, fundadors del negoci: «Va ser molt ràpid. Va entrar un home per aquella porta d'allà, que llavors donava al carrer, es va apropar fins a aquesta taula, va disparar dos trets i va fugir de seguida.» La víctima era del Sindicat Lliure, curiós nom amb què la patronal va batejar un grup de xoc per enfrontar-se a la CNT. El botxí, diu Pere Heredero, era del Sindicat Laboral.

Els noms de tots dos han quedat oblidats per un segle d'història que Sant Andreu i la ciutat han escurat, copa rere copa, a la barra del Versalles.

tornar a la pàgina d'aquesta opinió
l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Notícies d'activitats a STAP
Tornar
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP