ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP
Notícies de STAP
què es diu -i qui ho diu-
de Sant Andreu de Palomar

Revifen a Nou Barris la tensió social i les protestes
a causa del consum i la venda de droga als carrers
- Rosa Díaz
El Punt 28/04/05


Uns veïns van muntar piquets contra els toxicòmans que han derivat en cassolades.

Nou Barris torna a viure moments de tensió a causa de la venda i el consum de drogues al territori conegut com Renfe-Meridiana, situat al barri de Porta. Grups de veïns han sortit aquests dies de forma espontània disposats a preservar els seus carrers i les seves escales de la presència de toxicòmans. Les associacions de veïns de la zona, al marge d'aquests piquets, han decidit intervenir per reconduir la situació. I la Policía Nacional ha muntat un dispositiu per prevenir incidents.

El conflicte que fa uns mesos estava focalitzat als carrers Andreu Nin i Rio de Janeiro, amb la presència constant de toxicòmans que es drogaven a la vista de tothom i a totes les hores del dia, ara s'ha desplaçat cap al carrer Manuel Sanchís i la zona coneguda com Renfe-Meridiana. Però si la tardor passada les associacions de veïns d'aquesta zona de Nou Barris van ser capaces de captar el malestar social creixent i van saber liderar les protestes dels veïns fins a aconseguir la reacció de l'administració, en aquest moment la tensió ha esclatat de sobte. Un grup de veïns del carrer Manuel Sanchís va decidir dijous passat actuar al marge de la llei i de la justícia. Va sortir al carrer disposat a preservar-lo de la presència de toxicòmans. Les concentracions s'han anar repetint cada vespre i han provocat l'augment de la tensió a la zona. El regidor del districte de Nou Barris, José Cuervo, ha admès que últimament s'ha produït «un retrocés» en la lluita contra la droga. Això no obstant, ha assegurat que «s'està treballant intensament» per accelerar els processos endegats ja fa mesos per solucionar el problema de la droga des del terreny sanitari, policial i urbanístic.

Per la seva banda, les associacions de veïns de Porta, Prosperitat i Pont del Drac-Renfe Meridiana desaproven les patrulles espontànies de veïns. Laurio Perdiguero, president de l'associació de Porta, explica que «és una reacció molt perillosa» i per això aquesta entitat i l'associació Pont del Drac van proposar reconvertir les patrulles en cassolades. Perdiguero manifesta, d'altra banda, que «molta gent s'ha adreçat a l'associació de veïns per demanar organitzar algun acte de protesta perquè la situació ha empitjorat molt».

Aquesta situació conflictiva ha motivat, de fet, la recent constitució de l'associació de veïns Pont del Drac-Renfe Meridiana, que reuneix el col·lectiu de veïns que viuen als habitatges públics que es van construir als antics terrenys que Renfe tenia a tocar de la Meridiana. El president d'aquesta entitat, Julio Sánchez, recorda que en aquest grup de cases ha presenciat la venda de droga durant els últims 23 anys, però que d'ençà que es va enderrocar el barri de Can Tunis, ha augmentat molt l'activitat en aquesta àrea.

Les associacions del barri de Porta han convocat dilluns a les set de la tarda una assemblea que es farà als baixos de la plaça Sóller i en què es tornaran a organitzar actes per lluitar contra la droga.

tornar a la pàgina d'aquesta opinió
l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Notícies d'activitats a STAP
Tornar
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP