ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP
Notícies de STAP
què es diu -i qui ho diu-
de Sant Andreu de Palomar

Patrulles contra la droga - Albert Ollés
El Periódico 28/04/05


• Veïns de Nou Barris s'enfronten als toxicòmans que s'injecten a l'interior dels edificis.
• Atribueixen el problema a la dispersió de drogoaddictes per la ciutat.

Can Tunis va desaparèixer, però els centenars de toxicòmans que s'hi proveïen de droga, no. Simplement es van mudar a altres zones de la ciutat seguint l'estela dels camells. Vuit mesos després de la demolició de les últimes cases del barri de Montjuïc, els carrers dels districtes de Ciutat Vella i Nou Barris acullen els exiliats.

Els habitants de la zona de Renfe-Meridiana, a Nou Barris, asseguren que el problema va a més i han radicalitzat les seves protestes enfrontant-se amb els toxicòmans. Tot i que la sang no ha arribat al riu, l'ambient al carrer és tens i els afectats parlen d'una situació "insostenible". "Són tants que entren a les escales. Es punxen a l'ascensor, defequen i orinen als vestíbuls, i està tot ple de xeringues i restes de sang", assegura Mabel Ruiz, que viu a l'edifici situat als números 7 i 9 del carrer de Sanchis i Guarner, on s'ha originat la denúncia.

Feus tradicionals
"L'altre dia la meva mare va obrir la porta del pis i li va caure a sobre una persona que hi estava reclinada", explica Esther Aguilar. "Som les filles dels que protestaven aquí mateix fa 23 anys", recorden les veïnes, que culpen de la situació actual la dispersió de traficants i consumidors que es va produir arran de la desaparició del barri de Can Tunis. Molts d'ells van recalar a Ciutat Vella i Nou Barris, que van ser feus de l'heroïna a la dècada dels 80.

"No volem per als nostres nens el que ens va tocar viure amb la seva edat. El barri ha millorat molt i exigim poder viure dignament, com a la resta de Barcelona", afegeix Aguilar.

Els enfrontaments entre veïns i drogoaddictes també han anat en augment: "Ens ratllen els cotxes, es fiquen amb la gent a la nit i alguns fins i tot t'arriben a ensenyar pistoles". Una d'aquestes topades va empènyer una resident a posar en marxa, juntament amb diverses veïnes més, un "grup de vigilància per impedir que entrin". El dispositiu va començar a funcionar dimecres passat.

Al principi portaven pals, però aquesta setmana els han canviat per cassolades, instats per la policia i l'associació de veïns.

"Estaven espantats i els van agafar per defensar-se, però així no se soluciona res i encara podria complicar més el tema", indica Julio Sánchez, president de l'associació. Sánchez critica la passivitat policial davant les seves demandes: "La Policia Nacional i els Mossos d'Esquadra es passen la pilota els uns als altres i només han començat a actuar quan la gent finalment ha sortit al carrer".

Les cassolades prosseguiran fins dilluns que ve, quan els veïns es reuniran en assemblea. Així mateix, han penjat pancartes als balcons i cada nit tenen més suport d'altres carrers, tal com es va demostrar ahir.

Aquest nou episodi s'uneix a les manifestacions que els veïns dels barris de Porta i Prosperitat van portar a terme els mesos de setembre i octubre del 2004. "És una qüestió de voluntat política. No serveix de res fer ara dues batudes i passar el problema a un altre barri", subratlla Sánchez. L'ajuntament va presentar l'últim trimestre de l'any passat un pla contra la droga a la zona, basat a reforçar els efectius policials (tant les patrulles com els agents de paisà) i a oferir assistència mèdica als toxicòmans en nous centres de tractament a prop dels barris afectats.

L'oposició municipal va denunciar ahir el "fracàs" d'aquestes iniciatives. Xavier Trias (CiU) va acusar l'ajuntament de "no donar seguretat als veïns". Alberto Fernández Díaz (PP) va afirmar que el govern local no va solucionar el problema de Can Tunis, sinó que "l'ha traslladat" a altres barris.

El regidor de Nou Barris, Josep Ignasi Cuervo, va anunciar hores després que la consellera d'Interior, Montserrat Tura, s'ha compromès a intensificar la vigilància. "Farem que les patrulles entrin a les escales", va afirmar.

Cuervo va reconèixer la "complexitat" del tema. "Estem pressionant la resta d'administracions perquè abans de l'estiu funcionin les mesures previstes per aconseguir una solució global". Definitivament, Can Tunis no era el nucli del problema.

tornar a la pàgina d'aquesta opinió
l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Notícies d'activitats a STAP
Tornar
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP