ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP
Notícies de STAP
què es diu -i qui ho diu-
de Sant Andreu de Palomar
Cent pisos del Turó de la Peira, desallotjats per "ruïna imminent" - Jordi Subirana
El Periódico 11/01/05


• Un corriment de terres avança l'enderroc d'un bloc amb aluminosi.
• L'ajuntament reallotjarà uns 300 veïns en vivendes i hotels de la zona.

Quasi 300 veïns del barri barceloní del Turó de la Peira es veuen obligats a deixar les seves vivendes de forma immediata pel perill imminent d'enfonsament de tres finques del carrer de Sant Iscle, al districte de Nou Barris. En total, un centenar de pisos seran desallotjats aquesta setmana.

Els problemes van començar el 7 de gener quan es va produir un corriment de terres que segons els bombers va afectar els fonaments d'algunes de les citades finques, totes malaltes d'aluminosi.

El lliscament es va produir durant unes obres de millora al clavegueram de la zona Encara que divendres l'Ajuntament de Barcelona va assegurar que les finques "no presenten problemes estructurals", noves inspeccions fetes ahir al matí pels serveis tècnics de Nou Barris i els Bombers de Barcelona van decretar "la ruïna imminent" de les finques 47, 49 i 51 del carrer de Sant Iscle, que ja estan desocupades.

En el mateix comunicat, els tècnics afirmen que per portar l'enderroc amb total seguretat també s'ha de tirar a terra una part de la finca 16-18 del carrer del Montsant i desallotjar tota l'illa, cosa que forçarà la sortida de gairebé 300 persones dels carrers de Sant Iscle, Inca i Montsant, segons estimacions dels veïns i de Regesa, l'empresa municipal que porta a terme la remodelació del Turó de la Peira.

PREDISPOSICIÓ MUNICIPAL
La notícia va ser rebuda ahir al matí amb indignació pels veïns, sobretot per la forma com es van produir els fets. "Ningú ens ha comunicat que ens desallotjarien", va comentar Pedro Luis Lapuerta, un portaveu veïnal.

Però ahir a la nit els ànims dels afectats es van calmar "al veure que la disponibilitat de l'ajuntament és total", va dir Lapuerta. Encara que la previsió inicial era començar avui les obres d'enderroc, el districte i els veïns van arribar ahir a la nit a un acord per endarrerir "uns dies la demolició perquè es puguin treure les pertinences amb més tranquil.litat", segons el regidor José Cuervo.

L'ajuntament es va comprometre a donar allotjament en hotels i pisos de la zona als afectats fins que puguin anar a viure a un nou pis que se'ls entregarà en una zona pròxima durant el 2005 en la majoria de casos.

Els danys ocasionats pel corriment de terres no han fet més que accelerar l'enderroc. L'ajuntament ja tenia previst des de fa anys tirar a terra tota l'illa, dins del pla de renovació del parc de vivendes aluminoses del Turó de la Peira. Però això, sense el corriment de terres, no s'hauria produït abans de mig any.

ESQUERDES A LES FAÇANES
Els veïns opinen que l'origen del problema està en les obres del clavegueram. Des de fa un parell de setmanes que es temien el pitjor. "Primer es va inclinar una vorera de Sant Iscle i després de la fuita es van esquerdar bastant les façanes", va explicar el veí Pedro Estela. "No sabem qui va concedir els permisos per a les obres del clavegueram", es va queixar Lapuerta, que va recordar que pel carrer de Sant Iscle fa 50 anys hi passava una riera i que els pisos estan afectats per aluminosi.


tornar a la pàgina d'aquesta opinió
Notícies d'activitats a STAP
Tornar
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP