ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP
Notícies de STAP
què es diu -i qui ho diu-
de Sant Andreu de Palomar
BCN concentra la mortalitat més alta de Catalunya - Àngels Gallardo
El Periódico 17/12/04


• Un atles detalla les zones en què els catalans contrauen més malalties.
• Ciutat Vella, Sants i Nou Barris són els districtes amb més morts
.

Els districtes barcelonins de Ciutat Vella, Sant Martí, Sant Andreu, Sants-Montjuïc i Nou Barris són les zones de Catalunya amb més mortalitat masculina. En el cas de les dones, les comarques amb més morts són les del Baix Ebre i el Montsià, el Segrià i, en menys quantitat que en el cas dels homes, els mateixos districtes barcelonins. Aquestes tendències figuren a l'Atles de Mortalitat en Àrees Petites a Catalunya 1984-1998, que ha estat realitzat per la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i finançat per la Fundació Jaume Bofill i que es va presentar ahir.

L'infart de miocardi és la primera causa de mort entre els homes, i les embòlies cerebrals ho són en les dones, indica l'atles, que ha analitzat les 760.000 morts ocorregudes a Catalunya en el període analitzat. Aquesta prospecció, tancada l'any 1998, no ha recollit l'arribada massiva d'immigrants que hi ha hagut a partir de l'any 2000, un fenomen que podria variar el resultat de futures anàlisis, va puntualitzar el professor Joan Benach, de la UPF, coordinador de l'estudi.

NO NOMÉS LA SANITAT
"Els mapes ofereixen una enorme quantitat d'informació només de mirar-los, però no analitzen les raons del que exposen", va afirmar Benach al puntualitzar que la seva investigació no descriu les causes d'aquesta distribució a les àrees de morts.

"En els índexs de mortalitat no hi influeixen únicament els serveis sanitaris disponibles en un punt geogràfic --va afegir--. Són determinants el medi ambient, la qualitat ecològica i la situació laboral dels que viuen a la zona, a més a més de la seva situació socioeconòmica".

Les morts causades per infart de miocardi en homes i dones són més freqüents a les comarques de Barcelona i Girona, a més de ser-ho al Segrià (Lleida), que registra una alta incidència d'afectats per arteriosclerosi, diabetis, malaltia pulmonar, càncer d'estómac i infeccions respiratò- ries. Les raons d'això seran estudiades pels tècnics de Salut, va assegurar Joan Sánchez, director de la Fundació Bofill.

El càncer d'estómac entre els homes predomina a les comarques del centre i del nord de Catalunya. Les morts per accident de trànsit són més freqüents a l'interior del país, més que a les zones de costa.

tornar a la pàgina d'aquesta opinió
Notícies d'activitats a STAP
Tornar
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP