ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP
Notícies de STAP
què es diu -i qui ho diu-
de Sant Andreu de Palomar
Carta al rei Pasqual - Jordi Subirana
El Periódico 18/11/04


• BCN sol.licita les ajudes de la llei de barris impulsada per la Generalitat per rehabilitar Roquetes i Santa Caterina.

Barcelona va enviar ahir la seva particular carta al rei mag Pasqual Maragall. La comissió d'Urbanisme de l'ajuntament va ratificar la sol.licitud que Santa Caterina, a Ciutat Vella, i Roquetes, a Nou Barris, s'acullin aquest any a la llei de millora de barris aprovada al juny, que sol.licita ajudes a zones que requereixen una atenció especial. La norma preveu que l'administració autonòmica sufragui entre el 50% i el 75% de les reformes requerides.

Es calcula que la petició tindrà resposta abans que s'acabi aquest any. En total, i en la primera convocatòria d'aquest tipus d'ajuda, més de 50 barris de ciutats de tot Catalunya han demanat beneficiar-se de la llei. Només 10 ho aconseguiran, i encara que la decisió definitiva encara ha d'arribar, oficiosament es considera que Roquetes i Santa Caterina tenen totes les opcions de resultar elegides.

El pla de l'Ajuntament de Barcelona és ambiciós, i parteix d'un pressupost de 40 milions per a la reforma dels dos barris --20 milions cada un--, que preveu completar-se abans de quatre anys. El consistori demanarà la màxima ajuda prevista a la Generalitat, és a dir, un 75% del total, 30 milions d'euros entre Santa Caterina i Roquetes.

Equipaments socials
En el cas de Santa Caterina, es vol una recuperació econòmica, social i urbanística de la zona. Són objectius bàsics la rehabilitació del parc immobiliari i la creació de zones verdes i equipaments socials. Entre aquests, una residència per a la tercera edat, una escola d'adults i un espai cultural per a la gent jove.

Entre els projectes més significatius que l'ajuntament de la ciutat impulsa al barri destaca la urbanització de tot el sector del Pou de la Figuera, on hi ha el forat de la vergonya, el descampat més gran del centre de la ciutat. El sector que serà urbanitzat és el situat entre els carrers de Jaume Giralt i Metges, i des de Carders a Sant Pere Més Baix.

Entre els objectius de la rehabilitació s'inclourà la pavimentació, el clavegueram, l'enllumenat, el mobiliari urbà i també els monuments de la zona.

Un edifici resultarà clau per a la millora de Santa Caterina. Es tracta de la Penya Cultural Barcelonesa, un antic palau neoclàssic situat a la confluència del carrer de Sant Pere Més Baix amb el de Metges. Està previst que l'edifici, actualment una de les seus del moviment okupa, aculli una escola d'adults, un espai per a la gent jove i una guarderia.

Millora integral
A Roquetes, zona limítrofa amb el parc de Collserola, es consideren imprescindibles millores en tots els àmbits. El projecte municipal té dos objectius bàsics: duplicar les zones verdes i crear una nova àrea central del barri.

D'entrada, la rehabilitació d'edificis es presenta com un repte considerable, donat que moltes de les vivendes --en bona part resultat de l'autoconstrucció-- no compleixen les condicions mínimes d'habitabilitat. També es potenciarà la creació de vivenda per a joves i gent gran.

La idea és dignificar l'entorn, aconseguir una millora sostenible del teixit urbà, amb l'increment i la millora de la qualitat dels espais a la ciutat i en el límit amb el parc de Collserola.

El consistori barceloní vol transformar l'àrea que envolta el carrer d'Aiguablava i del mercat Mare de Déu de Montserrat, introduir noves activitats econòmiques al barri, reforçar la seva identitat i potenciar la seva connexió urbanística amb els barris de Trinitat Nova, Prosperitat i Verdum.

A l'espera del sí definitiu de la Generalitat a les ajudes, l'ajuntament confia que l'exalcalde Maragall resulti clau per convertir en un record del passat la mala relació entre les dues administracions catalanes.

tornar a la pàgina d'aquesta opinió
Notícies d'activitats a STAP
Tornar
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP