ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP
Notícies de STAP
què es diu -i qui ho diu-
de Sant Andreu de Palomar
Barcelona portarà Telefónica als jutjats
perquè la central de Sant Andreu no té llicència i fa massa soroll
- F.Santiago/D.Marin
El Punt 18/11/04


La companyia ha ignorat fins ara les ordres municipals de precintar les instal·lacions.

La tercera tinenta d'alcalde de Barcelona, Imma Mayol, ha advertit Telefónica que emprendrà la via judicial per obligar-la a tancar per excés de soroll la maquinària de la central de Sant Andreu. La contundència de Mayol arriba tres anys després d'haver-se iniciat l'expedient sancionador. L'Ajuntament va esgotar dilluns la via administrativa, quan Telefónica va rebutjar per tercer cop l'ordre de precintament. Les instal·lacions, a més, funcionen sense la llicència d'activitat en regla.

«És horrorós, hem hagut de canviar el dormitori de lloc i tot i així es continua sentint cada nit», explica Marga Fresno. Ella i el seu marit encapçalen una llarga lluita de diversos veïns d'aquest bloc del carrer Torras i Bages i d'un altre del carrer Cinca contra Telefónica, un veí particularment incòmode pel soroll que desprenen els aparells de refrigeració de la seva maquinària.

De moment desconfien de l'anunci d'Imma Mayol, fet en la comissió municipal de Medi Ambient després d'una reclamació de CiU. «Lluitem des del 1997 i l'Ajuntament no ha fet res fins ara», es queixa Marga Fresno. L'expedient sancionador es va obrir el 2001 i a més del soroll inclou la falta de llicència de les instal·lacions, però no ha donat resultats visibles fins que s'ha accelerat el 2004 amb la imposició de sancions per excés de decibels dels seus aparells als domicilis afectats.

Aquesta via administrativa va arribar dilluns al seu punt final amb la tercera ordre municipal de precintament de les màquines. Com va passar a l'agost i a l'octubre, l'empresa no va deixar entrar els tècnics municipals perquè les precintessin. Ara, l'Ajuntament pot anar ja al jutjat per obtenir una ordre judicial, a la qual l'empresa ja no es podria negar.

Canviar les màquines
Paral·lelament a la via sancionadora, l'Ajuntament ho ha intentat per les bones. Telefónica va accedir fa mesos a traslladar els aparells de la teulada cap al patí interior, i també va posar una pantalla reductora. Però això no ha solucionat el problema, segons veïns i Ajuntament.

Dimarts al matí, l'endemà del fracassat precintament, el gerent del districte Ignasi Cardalús va aconseguir de Telefónica el compromís de renovar del tot els sorollosos aparells de refrigeració per uns altres de més petits i silenciosos. «Ara la resposta ha estat positiva, hem fet tots els passos legals i veuen que anem de debò», apunta Cardalús.

Un portaveu de Telefónica va confirmar ahir el compromís de renovar aparells i d'actuar «com sempre, en consonància al que ens demani l'Ajuntament».

tornar a la pàgina d'aquesta opinió
Notícies d'activitats a STAP
Tornar
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP