ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP
Notícies de STAP
què es diu -i qui ho diu-
de Sant Andreu de Palomar
El Bon Pastor també vol pastís - Maria Favà
AVUI 07/11/04


Els veïns del barri del Bon Pastor de Barcelona es van organitzar ahir una festa d'autohomenatge
per congratular-se dels equipaments aconseguits amb la seva lluita, però no obliden que encara falta molt.


A questa setmana ha estat un continu anar i venir de cotxes oficials al Bon Pastor, un petit barri de només 11.000 habitants, un cul-de-sac encaixonat entre el riu Besòs, la ronda Litoral, els termes municipals de Sant Adrià, Santa Coloma i Barcelona, i envoltat gairebé per tot arreu de magatzems i fàbriques. Divendres hi va anar l'alcalde de Barcelona, Joan Clos, per inaugurar oficialment l'escola bressol municipal, que ja funciona des del setembre, i ahir va tornar per obrir la biblioteca i fer una visita d'obres a la primera fase dels nous pisos que substituiran les històriques i mítiques Cases Barates de l'any 1929. A la tarda, lliures ja dels compromisos oficials, els veïns es van deixar anar, i entre la cercavila, els balls i la botifarrada es van fer un autohomenatge. "Estem vius. Hem aconseguit moltes coses amb la nostra lluita, però encara en queden moltes altres en el camí", proclama la Paquita Delgado, cabell del color del foc, que és la presidenta de l'Associacions de Veïns.

CASES BARATES
No els han donat res de franc. Ni el nom del barri ni la seva pertinença al terme municipal de Barcelona, que també se le van haver de treballar. Fins i tot amb els ajuntaments democràtics al poder, han hagut de passar 25 anys per començar a substituir les minúscules casetes de 40 metres quadrats. Una substitució mil vegades anunciada i ajornada. Ara els paletes ja treballen, vençudes les reticències d'alguns veïns ancians que no volien abandonar les seves cases miniatura amb accés directe al carrer i ambient de poble a la voravia. Els primers 152 habitatges nous estaran acabats la tardor de l'any que ve. Quan es traslladin els primers veïns, es començaran a enderrocar les cases baixes, i als solars que deixin lliures s'hi aixecaran els nous blocs. El Patronat de l'Habitatge construirà un total de 1.000 pisos, 800 dels quals seran per reallotjar els habitants de les Cases Barates. La construcció es farà per fases de dos anys de durada cadascuna, i la substitució total es preveu que estigui acabada entre el 2011 i el 2012.


Aquell any en farà 83 que es va inaugurar aquest polígon de cases barates que no tenia nom, només número. Era el segon que es va fer per allotjar els treballadors que van venir a construir el metro i la Barcelona dels anys trenta. Aleshores era dins del terme de Santa Coloma de Gramenet. Després va rebre diferents noms: Milans del Bosch, Bonaventura Carles Aribau, Vilabèsos i, finalment, als anys quaranta es va dir com la parròquia, Bon Pastor.

UN POLÍGON ROIG
L'Església i la política van marcar al barri. Des dels seus inicis va ser un nucli de revolucionaris. Després de la guerra, a cada casa hi faltava algú. "Un terç dels homes són a l'exili, un altre terç, a la presó, i un altre, al cementiri", deia mossèn Joan Cortinas, conegut per mossèn Botella, perquè es va inventar un Domund singular, que consistia a recollir ampolles i, amb els diners que recaptava amb la venda, ajudava els més necessitats del barri i va posar en marxa unes escoles parroquials. La rosassa de la parròquia, inaugurada el febrer del 1999, representa de forma explícita les ampolles del mossèn.

Tot i l'entrenament que tenien aquests veïns en el camp de la política -pedrera de cenetistes, va donar refugi a grapos i va tenir la cèl·lula més nombrosa del Partit del Treball-, durant molts anys no van aconseguir arrencar cap millora urbanística ni dels alcaldes franquistes ni dels democràtics. Les hemeroteques dels diaris de Barcelona guarden la memoria d'aquest barri lluitador i de les seves frustracions: "Bon Pastor, cultivo de enfermedades" (Mundo Diario); "En el Buen Pastor todo son reivindicaciones" (Tele/eXpres); "El Districte reconoce que se ha dejado de lado a Bon Pastor" (El Noticiero Universal). Tots aquests titulars i els que reivindiquen zones verdes, un ambulatori, un poliesportiu, escoles, renovar els habitatges, acabar amb les vibracions i les rates porten data posterior al 1975. Vint-i-cinc anys després esperen el metro, una residència per a gent gran, una escola d'adults i un pla que millori "la convivència entre els veïns de tota la vida i els qui acaben d'arribar".

tornar a la pàgina d'aquesta opinió
Notícies d'activitats a STAP
Tornar
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP