Maria
'Yes, we can(nabis)'... a Barcelona - Sílvia Garcia Farreny
AVUI 15/03/10

Barcelona aglutina una gran quantitat d'empreses que comercien llavors, adobs i productes relacionats amb el cànnabis. Molts empresaris del sector la consideren un referent i acudeixen a la fira Spannabis.

Barcelona Barcelona no és Amsterdam, però, a més de proliferar-hi les bicicletes, també és considerada un referent en el sector del cànnabis. S'ha vist en la darrera edició de la fira Spannabis, fira del cànem i tecnologies alternatives, que enguany, fa quinze dies, ha aglutinat a la ciutat més de 200 empreses i fins a 20.000 persones.

Raul del Pino, l'organitzador de la fira, explica que “la idea va aparèixer a Madrid”, però la ubicació ha estat sempre a Barcelona per les seves característiques “de gran ciutat europea” que han atorgat a la fira la seva popularitat i èxit internacional. De fet, actualment hi ha una fira a Madrid anomenada Expocannabis, paral·lela a la barcelonina, però no té ni el ressò internacional ni l'èxit d'assistència d'Spannabis.

Per Del Pino, Catalunya és “clarament” una ciutat més oberta al tema de la legalització del cannabis que Madrid. “Madrid representa l'Espanya castissa i cañí; l'Espanya de la pandereta, dels funcionaris i la gent gris. Del vot a la dreta i de la caritat cristiana”, remata. En canvi, “Catalunya és la Califòrnia” de l'Estat espanyol.

Les conferències de metges, científics i advocats a Spannabis parlaven d'un consum responsable i, sobretot, dels avantatges de la normalització del cannabis. Pamflets i tríptics amb l'eslògan Yes, we can(nabis) saltaven de mà en mà per reclamar la legalització de la substància.

Barcelona, posa't verda

Maria, herba, Mary Jane, marihuana, mota, pasto..., que serveix per fer porros, flys o mais. I és que els noms amb què se la denomina són molts. I són moltes les empreses que es guanyen la vida a través de la comercialització de llavors i productes per afavorir el creixement del cannabis.

 

Del Pino assegura que amb la legalització del cannabis aquest mercat encara seria “més rendible” i que, a més a més, “generaria molts impostos i llocs de treball”.

Juan Karulo va fundar el primer growshop, botiga especialitzades en el cànem, derivats i estris, de tot l'Estat espanyol a Barcelona, l'any 1999. Karulo, d'Advanced Nutrients, afirma que "Barcelona és una ciutat pionera en el món del cannabis". Aquest growshop va sortir de la primera revista especialitzada, Cañamo. De 4.000 subscriptors, se'n van unir 18 i van decidir obrir el primer growshop que "ha arribat a tenir fins a 22 franquícies repartides" per tot l'Estat espanyol, afirma Karulo.

La Maria, una rodamón empresarial
Les possibilitats del mercat català i de l'Estat espanyol per al cannabis són creixents, segons els responsables de l’empresa Positronics (amb seus a Navarra i Màlaga), especialitzada en la “criança cannàbica" i a "estabilitzar mestissatges per obtenir noves varietats”. Positronics creu que el mercat espanyol desbancarà l'holandès “si no ho ha fet ja”. Els responsables de la firma recorden que es tracta “d’una planta que s’ha utilitzat durant milers d’anys per a centenars d’usos” i el fet que justament ara estigui prohibida “només obeeix a interessos morals, econòmics i polítics”.

Un ventall de possibilitats origina un vendaval d'opinions

El sector genera un ventall ampli d'empreses. A Spannabis se n'hi veuen d'autòctones com ara Mundo Enteógeno (de bàscules digitals i sistemes d'il·luminació per al cultiu del cànem) fins a americanes, asiàtiques o russes. Moltes d'aquestes empreses venen productes directament relacionats amb el cultiu del cànnabis, com ara adobs. Però també s'hi troben cosmètics, roba, coixins i matalassos fets amb cànem o, fins i tot, licors elaborats amb extractes de cannabis, com el licor de cava gelatinós.

informació recollida a l'AVUI
Maria

WEB STAP - Pàgina Inici
Tornar