Maria
L'Uruguai, primer país a legalitzar la marihuana -
VilaWeb 11/12/13

El senat uruguaià n'aprova, per 16 vots en favor i 13 en contra, la producció i la venda.

L'Uruguai s'ha convertit en el primer país del món a regular per llei la producció, la venda i el consum de la marihuana o cànnabis. El senat va aprovar ahir, després d'un llarg debat, una mesura que va obtenir 16 vots en favor i 13 en contra. Ara l'ha de confirmar el president José Mujica, que ja feia més d'un any que promovia la iniciativa.

Cal dir que des dels anys 1970 fumar marihuana era legal a l'Uruguai, però no cultivar-ne i vendre'n.

 

Ara, amb la nova llei, l'estat regularà tot el procés de producció, distribució i venda del cànnabis. Permetrà, així, que tot major d'edat que s'inscrigui en un registre especial pugui cultivar-ne sis plantes o comprar-ne fins a quaranta grams mensuals a les farmàcies autoritzades.

Amb aquesta mesura, que sols s'aplicarà als ciutadans del país i no als turistes i estrangers, el president vol provar una alternativa a la tradicional política de lluita contra les drogues. Ara, si no funciona, el govern s'ha compromès a revisar la norma.

informació recollida a VilaWeb



Uruguai se situa a l'avantguarda mundial al legalitzar la producció i la venda de marihuana -

L'esquerrà Front Ampli defensa que és una manera de lluitar contra el narcotràfic.

L'Uruguai, una nació de només 3,3 milions d'habitants, es va situar aquest dimarts a l'avantguarda mundial al legalitzar per primera vegada de forma integral la producció i la venda de marihuana mitjançant un projecte governamental rebutjat a les enquestes a nivell intern i qüestionat a nivell internacional.

La sorprenent idea plantejada el juny del 2012 pel president José Mujica, un exguerriller de 78 anys que és famós per la seva austera forma de vida i les seves crítiques al consumisme, va acabar convertint-se en llei després d'una acalorada sessió al Senat que es va allargar dotze hores. La iniciativa, presentada pel bloc oficialista d'esquerres Front Ampli (FA) com una revolucionària forma de lluitar contra el narcotràfic, va rebre 16 vots a favor i 13 en contra.

Ara només falta que Mujica promulgui la llei i que els impulsors de la proposta aprovin un reglament que definirà al detall la forma que prendrà el projecte en la pràctica, cosa per a la qual disposen de 120 dies.

Igual que havia passat el 31 de juliol passat a la Cambra de Diputats, l'FA va imposar dimarts la seva majoria simple al Senat, enmig de la desesperació de l'oposició, que va rebutjar el projecte en bloc.

Abans del debat, Mujica va admetre que la nova llei "no és bonica" i que els ciutadans, dos terços dels quals la rebutgen a les enquestes, no estan "totalment preparats" per a ella, però va demanar una "oportunitat" per veure si funciona. Durant la sessió la senadora del Front Ampli Constanza Moreira va qualificar la jornada d'"històrica per a molta gent".

Avortament i matrimoni igualitari
"La llei que aprovem avui, al costat de la de l'avortament i la del matrimoni igualitari (fruit també de l'actual gestió governamental), ens posa a l'avantguarda", va considerar. Ernesto Agazzi, també de l'FA, va reconèixer que "la marihuana no és innòcua" i que prefereix que en el futur "no es consumeixi cap droga", però tot i així va defensar la llei per "millorar la desastrosa situació" actual.

El seu coreligionari Roberto Conde la va justificar com una "nova forma d'acció de l'Estat per tancar l'accés a un negoci de 30 o 40 milions de dòlars anuals" als narcotraficants a l'Uruguai. Va recordar que "el 70% de la droga il·legal consumida en el país és marihuana", que aquesta és d'"accés fàcil" i que al seu voltant hi ha una percepció "molt tènue" de risc sobre "les seves conseqüències en la salut", cosa que porta a un "permanent augment" del consum entre adolescents.

 

D'aquí ve, la necessitat de regular el sector, en el qual el tràfic il·legal de drogues "seguirà sent perseguit", va aclarir a més. A l'Uruguai, el consum de marihuana és legal des de fa quaranta anys i és relativament freqüent veure persones fumant-ne a les places i parcs del país. El projecte disposa la creació d'un ens estatal regulador encarregat d'atorgar llicències als consumidors i controlar la producció i distribució de la droga, que es farà efectiva en clubs o farmàcies.

A 0,63 euros el gram
Els consumidors podran adquirir fins a un màxim de 40 grams al mes, o cultivar a casa fins a sis plantes que produeixin no més de 480 grams per collita. El preu que s'aplicarà perquè el producte sigui competitiu davant del del mercat negre serà d'un dòlar (0,63 euros) per gram.

Aquesta tarifa va ser qüestionada pel senador del Partit Nacional (Blanc) Jorge Larrañaga, al comparar-la amb les dels 'coffee shops' d'Amsterdam, que oscil·la "entre 8 i 15 euros". Larrañaga va advertir així mateix que l'Uruguai corre el risc de transformar-se "en un centre de narcoturisme".

El senador del Partit Colorado Alfredo Solari, metge de professió, va denunciar que la proposta "no compleix amb cap de les salvaguardes ètiques de l'experimentació amb éssers humans", abans d'advertir del risc de generar addiccions, sobretot entre els joves. Sobre això, el senador oficialista Luis Gallo va subratllar que "totes les drogues tenen reaccions farmacològiques tòxiques diferents" i "no tots els usuaris es transformen en addictes".

Solari va alertar a més que la marihuana afecta el "potencial d'aprenentatge de nens i adolescents", cosa "important" per a un país amb "problemes de continuïtat" en educació secundària, va recordar. Per evitar la seva propagació entre els joves, la llei inclou programes preventius de control del consum de drogues que hauran de ser impulsats per les institucions d'ensenyament.

Segons dades oficials, unes 300.000 persones, gairebé el 10% de la població, admeten haver consumit alguna vegada marihuana, i entre 127.000 i 150.000 ho fan amb regularitat. La mesura impulsada per Mujica, que començarà a aplicar-se el primer semestre del 2014, és rebutjada per nombrosos Governs de països de Llatinoamèrica, una de les regions del món més castigades pel narcotràfic, encara que ha estat recolzada pel secretari general de l'OEA, José Miguel Insulza, i el Govern de Guatemala.



José Mújica president de l'Uruguai

informació recollida a El Periódico



L'Uruguai, primer país del món a legalitzar el comerç de la marihuana -
Ara 11/12/13

L'ONU ha advertit que la llei aprovada aquest dimarts viola els tractats internacionals.

L'Uruguai s'ha convertit en el primer país del món a legalitzar completament la producció i venda de marihuana després que el Senat del país ha ratificat la matinada de dimarts a dimecres el projecte de llei aprovat prèviament a la Cambra de Diputats. La norma va ser aprovada per 16 vots a favor i 13 en contra, en un debat que es va allargar durant hores.

El Projecte de Llei sobre Control i Regulació de la Marihuana i els seus derivats va ser plantejat el juny del 2012 pel president José Mujica, com una forma revolucionària de combatre el narcotràfic. El projecte preveu la creació d'un estat regulador que emetrà llicències i controlarà la distribució de la droga. Els usuaris registrats podran comprar fins a un màxim de 40 grams de cànnabis al mes en farmàcies habilitades o cultivar a casa fins a sis plantes que produeixin un màxim de 480 grams per collita.

 

Advertència de l'ONU
L'organisme de l'ONU que vetlla pel compliment dels convenis internacionals sobre drogues ha advertit aquest dimecres a les autoritats uruguaianes que la nova llei viola els tractats internacionals.

La Junta Internacional de Fiscalització d'Estupefaents (JIFE) ha lamentat en un comunicat que l'aprovació de la llei no ha tingut en compte l'impacte negatiu en la societat. Raymond Yans, president de la JIFE, s'ha mostrat sorprès que un estat hagi decidit conscientment "trencar les disposicions legals universalment acordades". La Convenció Única sobre Estupefaents adoptada per 186 països l'any 1961 només contempla l'ús del cànnabis per a finalitats terapèutiques. L'organisme de les Nacions Unides, que no té competències per establir sancions, ja va criticar al novembre l'escàs diàleg que el govern uruguaià va mantenir durant la redacció de la llei. .

informació recollida a Ara



L'Uruguai legalitza la venda i la producció de marihuana - Federico Rivas Molina
El Punt AVUI 12/12/13

El Congrés uruguaià aprova una llei única al món que també regula el consum de cànnabis.
La iniciativa del president Mujica proposa explorar “nous camins” en la lluita contra el narcotràfic.

L'Estat uruguaià controlarà el cultiu, la producció i la venda de marihuana a les farmàcies. Qualificada com d'“experiment” pel president del país, José Mujica, la primera llei de legalització total de la marihuana que s'aplica al món va ser aprovada ahir al Congrés amb els vots del partit del govern, el Frente Amplio (FA).

“Queda molta feina a fer, debatre-ho i treballar-ho”, va reconèixer Mujica, que va demanar ajuda al “món” perquè aquesta iniciativa de control tingui èxit. L'argument oficial és que les estratègies de repressió contra el narcotràfic han fracassat i cal que l'Estat reguli un mercat clandestí que, fins ara, ha generat beneficis extraordinaris als venedors i s'ha convertit en perillós per als consumidors.

Usuaris registrats
“Espero que entre tots aprenguem de l'experiència, perquè això no vol dir que ara siguem el país on es permet fumar lliurement. De cap manera. Això és una plaga i el que oferim és poder fumar legalment una ració, però si algú es passa de rosca estarà registrat i seràs atès mèdicament”, va explicar el mandatari uruguaià.

La llei sobre control i regulació de la marihuana i els seus derivats fixa en 40 grams la quantitat mensual que podrà comprar cada uruguaià més gran de divuit anys a les farmàcies. La norma també permetrà als consumidors cultivar fins a sis plantes a casa seva i fundar clubs que podran tenir fins a 45 socis.

La producció a gran escala serà regulada per les autoritats amb estrictes “controls de qualitat” a les plantacions oficials i el govern tindrà la llista de les botigues que tinguin permís de venda i els noms dels clients.

 

Qualsevol tipus de comercialització o consum fora d'aquest circuit estarà penat. “No es tracta de promoure o protegir l'ús de la marihuana, sinó al contrari. Això és una qüestió de salut i alhora estem fracturant el mercat del narcotràfic”, va explicar ahir Lucía Topolansky, primera dama i senadora pel Frente Amplio.

Com era lògic, aquest projecte ha obert un debat intens entre la societat uruguaiana. Un sondeig fet públic l'octubre passat revelava que el 61% dels consultats estaven en contra de la legalització de la marihuana, una dada que ha abocat Mujica a pensar en un referèndum que ratifiqui la llei.

En l'àmbit polític, l'oposició es mostra bel·ligerant i argumenta que la llei fomentarà el consum de drogues i no servirà per lluitar contra el narcotràfic. “La marihuana estarà a l'abast de tothom i n'augmentarà notablement el consum, això és el que ha passat en la majoria de països que l'han legalitzada”, va dir el senador nacionalista Carlos Moreira. Per la seva banda, el senador Alfredo Solari, del Partit Colorado, va criticar l'estratègia del govern perquè “és vendre droga de millor qualitat al mateix preu i certament la demanda no baixarà; al contrari, n'hi haurà més”. Tot i que la venda estarà autoritzada només als ciutadans de l'Uruguai, els països veïns estan preocupats per la possibilitat que Montevideo es converteixi en un “centre regional de drogues il·lícites”.

Atracció regional
“Això serà com una free shop en què el visitant trobarà algun uruguaià que li deixi la cèdula d'identitat per poder comprar-se un porro a la farmàcia”, va afegir-hi Solari. El Brasil i Mèxic, els dos països més grans de l'Amèrica Llatina, ja han enviat una comissió parlamentària per analitzar quin impacte té aquesta normativa.

informació recollida a El Punt AVUI


Maria

WEB STAP - Pàgina Inici
Tornar