Maria
L'Uruguai legalitza la marihuana
El text s'ha aprovat per un resultat molt ajustat i ara ha de ser ratificat pel Senat perquè pugui convertir-se en llei
-
El Punt-AVUI 01/08/13

El president vol així entregar a l'Estat el control de la seva circulació per reduir els riscos vinculats al consum i al narcotràfic.

L'Uruguai és el primer país que legalitza el cultiu i la venda de marihuana. Aquesta dimecres, en una sessió de debat de 14 hores, 50 diputats han votat a favor d'un text proposat pel Frente Amplio, el partit d'esquerres al poder, i 46 ho han fet en contra. El president del país, José Mújica, vol així entregar a l'Estat el control de la circulació de marihuana amb l'objectiu de reduir els riscos vinculats al consum i al narcotràfic.

 

El text aprovat haurà de ser ratificat ara pel Senat perquè pugui convertir-se en llei.

Segons l'acord, només estaran autoritzats a comprar marihuana els majors d'edat que visquin a l'Uruguai i estiguin inscrits en un registre. Podran comprar-ne fins a 40 grams al mes o cultivar-ne fins a 6 plantes a casa seva.

Les xifres de la Junta Nacional de Drogues, el 20% dels uruguaians d'entre 15 i 65 anys ha consumit marihuana alguna vegada, i el 8,3% ho va fer en l'últim any.

informació recollida a El Punt - AVUI


L'Uruguai legalitza la marihuana
El Senat haurà de ratificar sense problemes el pas fet per la Cambra de Diputats
- Abel Gilbert

La Cambra de Diputats de l'Uruguai va aprovar dimecres a la nit la llei que li permet a l'Estat regular el consum, la venda i producció de la marihuana per a ús recreatiu, medicinal i industrial. El president, José Mujica, s'ha jugat part del seu prestigi en aquest projecte que la Cambra baixa va aprovar per 50 vots afirmatius, sobre els 96 presents, i que ara queda en mans del Senat, on el governant Front Ampli (FA, esquerres) no hauria de trobar obstacles.

"Estem fent un pas històric per canviar una política basada en la doble moral i la hipocresia, que perjudica els que tenen menys accés a la justícia, criminalitza la pobresa i va fracassar en tots els seus objectius", ha afirmat el diputat Sebastián Sabini. No tots els integrants del FA van estar contents amb el pas fet, però van seguir la disciplina de vot. Sabini va portar la veu cantant a l'hora de defensar el projecte. Va dir que amb aquest pla es busca un instrument legal que permeti reduir l'oferta i la demanda d'una manera més eficient, racional i respectuosa amb els drets humans en un país on, va dir, el 20% de la seva població ha declarat haver consumit marihuana.

 

Crítiques opositores

L'oposició va reconèixer que la repressió contra el narcotràfic ha fracassat a l'Uruguai. Però aquesta admissió no els va portar a avalar la iniciativa del FA, que va qualificar d'improvisada. "Aquí es proposa un assaig amb més incerteses que seguretats. I els resultats poden ser negatius i irreversibles per a tota una generació", va alertar Gerardo Amarilla, del Partit Nacional.

La discussió parlamentària a l'Uruguai va estar precedida per la publicació d'un informe que l'Organització d'Estats Americans (OEA) va elaborar sobre el problema de les drogues al continent i que, segons el seu secretari general, el xilè José Miguel Insulza, ha "trencat el tabú" que impedia abordar la situació. "L'enfocament actual, més enllà d'alguns resultats importants, no ha tingut èxit i no està funcionant prou bé. Hem de trobar i combinar noves i millors alternatives", va dir llavors Insulza.

informació recollida a El Periódico
Maria

WEB STAP - Pàgina Inici
Tornar