Maria

El Regne Unit posa a prova les propietats terapèutiques del cànnabis
El Periódico 20/08/03


El Govern britànic posarà a prova les propietats terapèutiques del cànnabis mitjançant un experiment que subministrarà aquesta droga a centenars de malalts per comprovar si realment serveix per alleujar el dolor.

Amb aquest objectiu, el Consell d'Investigació Mèdica reclutarà 400 pacients de 36 hospitals públics britànics que acabin de ser sotmesos a alguna operació quirúrgica

En cas que es comprovi l'eficàcia de la marihuana i la seva carència d'efectes secundaris, aquesta droga es podria convertir en una opció més per alleujar el sofriment de molts malalts, segons els investigadors.

Sanitat pública
El projecte, que li costarà a la sanitat pública britànica 700.000 euros, serà dirigit per la prestigiosa universitat londinenca Imperial College.

La doctora Anita Holdcroft, una de les principals responsables, ha explicat que "molts pacients i moltes clíniques volen saber si el cànnabis és efectiu per matar el dolor".

Durant l'experiment s'utilitzaran quatre pastilles, dues de les quals contindran alguna forma de marihuana i les altres dues no. A cada un dels pacients se li administrarà, a l'atzar, una de les quatre càpsules.

 


La primera de les pastilles estarà composta de l'extracte comú del cànnabis i la segona de tetrahidrocannabinol (THC), el principi actiu que proporciona a la marihuana el seu poder al·lucinogen.

De les altres dues una serà un analgèsic i una altra una pastilla substitutiva o placebo.

Exàmens
Els metges examinaran l'estat dels pacients i els preguntaran si el seu dolor ha disminuït, almenys una vegada cada hora, durant les sis hores següents a la presa de la pastilla. Si tenen dolors, els pacients podran demanar un calmant en qualsevol moment.

Després de l'experiment es compararan els quatre grups de pacients per determinar si els tractaments que van usar marihuana van ser més efectius a l'hora de calmar el dolor.

L'Associació Mèdica Britànica (BMA) ha donat la benvinguda a aquest estudi, però ha demanat que només la part de la planta anomenada cannabinoide sigui usada en la medicina.

informació recollida a El Periódico de Catalunya
Maria

S'assajarà la marihuana en pacients postoperatoris
AVUI 21/08/03

Uns 400 pacients participaran en les proves, que costaran 700.000 euros a la sanitat pública britànica
40 hospitals anglesos avaluaran les propietats analgèsiques del cànnabis


Una quarantena d'hospitals de la Gran Bretanya participaran en una àmplia investigació per determinar els efectes analgèsics dels cànnabis en els pacients postoperatoris. Aquest anunci el va fer ahir el Consell d'Investigació Mèdica, que és un organisme que depèn del govern britànic. Amb aquest estudi, el Consell avaluarà els efectes sedants de la marihuana i els compararà amb els medicaments contra el dolor tradicionals, que tenen efectes secundaris com ara les nàusees.

Per fer les proves s'han seleccionat 400 pacients dels molts voluntaris que s'han ofert. En el període postoperatori, un grup de malalts rebrà un extracte de cànnabis, un altre grup un analgèsic clàssic, un tercer un medicament combinat i el quart, únicament un placebo. Les seves reaccions i els efectes secundaris seran controlats durant un període de sis hores. Després de l'experiment, es compararan els quatre grups de malalts per determinar si els tractaments amb marihuana són més efectius per calmar el dolor.

Confirmar evidències
"Tant els pacients com els metges volen saber si el cànnabis és un analgèsic eficaç" va dir ahir la doctora Anita Holdcroft, la responsable de la investigació. "Nosaltres volem verificar si els suposats efectes del cànnabis sobre el dolor es confirmen amb tests científics. Volem confirmar la vàlua científica d'algunes evidències anecdòtiques", va afegir Holdcroft.


La sanitat pública britànica pagarà pel projecte uns 700.000 euros i serà dirigit per una prestigiosa universitat de Londres, l'Imperial College.

L'Associació Mèdica Britànica, la BMA, ha donat la benvinguda a l'estudi però ha demanat que només sigui utilitzada la part de la planta coneguda com a cannabinoide. "Les investigacions del BMA han demostrat que el cànnabis no és adequat per a ús mèdic, però algunes medicaments que en contenen sí que tenen poder per alleujar el dolor", va dir ahir un portaveu d'aquesta associació.

Fins ara el Canadà i alguns Estats dels Estats Units han autoritzat l'ús de la marihuana amb finalitats terapèutiques. L'any passat al Regne Unit ja es va fer un experiment amb cànnabis administrant-lo a malalts d'esclerosi múltiple, a persones amb fractures a la columna vertebral i a malalts amb dolors aguts. El resultat va ser molt satisfactori perquè els pacients van tenir menys dolors i van poder dormir.

Fins ara l'ús de la marihuana en medicina ha estat molt controvertit. Els qui la defensen esgrimeixen que pal·lia els efectes negatius de la quimioteràpia, la sida, els dolors menstruals i de part, l'asma, els vessaments cerebrals, el Parkinson, l'Alzheimer, l'alcoholisme i l'insomni.

informació recollida a l'AVUI

WEB STAP - Pàgina Inici
Tornar