Maria
Un estudi sosté que el tabac és més perjudicial que el cànnabis - Ramon Abarca

- • El Govern britànic va demanar l'informe a uns científics, però després el va desestimar

Un estudi sobre la perillositat de les drogues ha posat de manifest que el tabac i l'alcohol són més perjudicials que el cànnabis o l'èxtasi. Una classificació polèmica que posa en qüestió l'actual criminalització d'algunes substàncies. L'informe va ser encarregat pel Govern britànic a un grup de científics, però després de saber-ne els resultats va decidir no tenir-lo en compte.

L'estudi, que ha estat publicat pel diari The Independent, va analitzar 20 substàncies estupefaents tenint-ne en compte els efectes addictius i socials, així com les conseqüències psíquiques, i va obtenir uns resultats molt diferents dels paràmetres que utilitza el Govern. L'actual sistema de classificació, que data de l'any 1971, divideix les drogues il.legals en tres grups, A, B, o C, i determina de més a menys les multes per consum, possessió o tràfic. Aquest sistema iguala substàncies tan agressives com l'heroïna a altres de més innò- cues com l'èxtasi.

DROGUES A
Aquesta llista controvertida, que ha tornat a obrir el debat sobre la reclassificació de determinades substàncies i la legalització d'algunes, situa l'heroïna i la cocaïna --que estan qualificades com a drogues A-- com les més perilloses. Mentre que l'alcohol es troba en cinquena posició, per sobre de tranquil.litzants i amfetamines. El tabac, que va causar més de 100.000 morts l'any 2004 al Regne Unit, està en novena posició, i supera el cànnabis en perillositat, que compta amb un total de tres milions de consumidors en aquest país.


 

Els resultats de l'informe han augmentat la pressió sobre el Ministeri de l'Interior perquè revisi l'actual sistema de qualificació de drogues, que ja té 35 anys. "Encara que en la nostra classificació l'alcohol és una de les substàncies més perilloses --va dir un dels autors de l'informe, el professor Colin Blackemore--, això no vol dir que hagi de ser il.legalitzat. El que fa és donar una idea de la relativitat de la perillositat potencial de qualsevol droga".

NOVA CLASSIFICACIÓ
En resposta a les conclusions d'aquest estudi, alguns membres del Comitè de Ciència i Tecnologia del Parlament britànic han demanat una revisió del sistema que doni un sentit més real dels danys que provoca el consum de substàncies il.legals. Aquests parlamentaris han reclamat que s'aprovi una nova classificació, tenint en compte paràmetres com la salut i el risc social i que no estigui vinculada només a la legalitat i penes potencials.

Phillip Wills, que presideix aquest comitè parlamentari, considera que l'actual sistema "no s'ajusta al seu propòsit d'aportar informació pública als consumidors i a la societat del segle XXI".

La reclassificació el 2004 del cànnabis, que va passar de ser una droga de classe B a classe C, va provocar una ferotge polèmica, ja que els sectors crítics amb la decisió van considerar que el canvi llançava el missatge del fet que aquesta substància no era perjudicial.


informació recollida a El Periódico
Maria

WEB STAP - Pàgina Inici
Tornar