Maria
Sanitat vol iniciar una prova pilot per dispensar cànnabis a malalts - Marta Ciércoles
AVUI 01/04/04


• La conselleria farà arribar una proposta al govern central per iniciar l'assaig com més aviat millor
• Un estudi del Col·legi de Farmacèutics revela que el 87% dels pacients que ja en consumeixen ho fan sense dir-ho al metge

La conselleria de Sanitat està disposada a fer un pas endavant en l'ús terapèutic del cànnabis i, d'aquí a pocs mesos, té previst enviar a Madrid una proposta per iniciar una prova pilot de prescripció i dispensació controlada de la substància a determinats malalts, seguint l'exemple que ja funciona a Holanda des del setembre. Segons el director general de Recursos Sanitaris, Rafael Manzanera, la qüestió és de "màxima prioritat" per a la consellera, Marina Geli, i els tècnics ja estan mirant d'encaixar el projecte dins del marc normatiu vigent. "La nostra intenció no és esperar un any si podem començar d'aquí a sis mesos", va afirmar Manzanera.

De moment un estudi descriptiu elaborat pel Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, presentat ahir mateix, mostra que, entre els malalts de tot l'Estat que actualment consumeixen cànnabis, el 87% ho fan per compte propi i sense coneixement del metge. Per fer aquest estudi, el Col·legi es va adreçar a 2.250 malalts membres d'associacions, el 6% dels quals -130 pacients, 70 d'aquests són catalans- van reconèixer que consumien cànnabis per alleujar diferents símptomes, sobretot les nàusees i vòmits derivats de la quimioteràpia. El vocal del grup de drogodependències del Col·legi, Rafael Borràs, va matisar que, en realitat, hi ha més consumidors, però molts pacients "no s'atreveixen" a manifestar-ho" i "se senten estigmatitzats" pel fet d'haver de recórrer a un remei il·legal.

 

 

Professionals "sensibles"
Segons Manzanera, el fet que a Catalunya es concentrin bona part dels malalts que consumeixen cànnabis i dels professionals sanitaris "sensibles" a aquest tipus d'assaig, i la predisposició del govern, són elements que "obliguen" a plantejar què es pot fer per ajudar aquests pacients -malalts d'esclerosi, sida, tractats amb quimioteràpia, etc.- a qui els fàrmacs convencionals no aporten prou beneficis. D'altra banda, els pacients integrats al pla pilot serien objecte d'un seguiment mèdic estricte.

El 64% dels consumidors són dones, la mitjana d'edat és de 45 anys i el 81% viuen en un àmbit urbà. Catalunya i el País Basc són les comunitats amb més consumidors i també on es disposa de més informació. Fumar el cànnabis és la via més utilitzada -57%-, ja que és la més coneguda, i, segons Borràs, "la menys recomanable".

Pel que fa a la via d'obtenció, la majoritària és a través d'amics o familiars que els en subministren -32%- o a través d'associacions -31%-. El 24% recorren al mercat negre i el 13% a l'autocultiu. En tots els casos, però, és impossible controlar les dosis, ja que cada planta té concentracions diferents de principis actius, a banda de riscos addicionals per contaminació bacteriològica.

El model de dispensació de cànnabis que planteja Sanitat pren com a referència l'experiència holandesa, en què dos laboratoris cultiven i envasen la planta de forma controlada i se segueix un circuit estricte de prescripció i dispensació. Una possibilitat seria importar envasos d'aquests laboratoris.

Els metges també es mostren partidaris de donar cobertura sanitària als pacients que recorren al cànnabis terapèutic. El secretari del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, va assegurar que és possible administrar cànnabis de forma controlada, tal com ja es fa amb substàncies com la morfina.

informació recollida a l'AVUI
Maria

WEB STAP - Pàgina Inici
Tornar