Maria
El País Basc regularà el cultiu i el consum de cànnabis - Ana Gabarti

Si es compleixen les previsions del Govern basc, el cultiu, la venda i el consum «responsables» de cànnabis per part de les persones majors d'edat podria ser legal a Euskadi a partir de l'estiu que ve. El departament de Sanitat ultima els termes de la regulació, que s'integrarà en la llei d'addiccions que l'Executiu de Patxi López preveu enviar al Parlament en el transcurs dels primers mesos del 2012.

Malgrat que tot dependrà de la celeritat dels tràmits del legislatiu basc per donar el vistiplau a la nova norma, Euskadi podria ser la primera comunitat a Espanya que posi fi al buit legal al voltant del consum de cànnabis. El viceconseller de Sanitat, Jesús María Fernández, va defensar ahir que és molt millor «ordenar que prohibir» quan es tracta de «conductes ja consolidades socialment».

En clara sintonia amb les posicions que han estat defensant les associacions de consumidors, els responsables de la sanitat basca interpreten que les normatives que es basen en la prohibició el que fan és fomentar «la clandestinitat, la delinqüència, els mercats negres i les injustícies als països productors». Per aquest motiu han optat per acabar amb la inseguretat jurídica en què es mouen les persones que han optat pel cultiu per a l'autoconsum.

 

CONDICIONS
«La gent es fa responsable gràcies a l'educació, a la informació i al fet que es compti amb tots els elements d'autoregulació que se sobreentenen», va manifestar el conseller de Sanitat, Rafael Bengoa, al recolzar la iniciativa.

El departament compta que la norma no serà fàcil. Al contrari, els portaveus van admetre que l'elaboració serà «complexa» des del punt de vista de la tècnica jurídica. Van anunciar que el criteri general serà deixar «un cert espai a l'autonomia personal» sempre que es compleixin un parell de condicions. La primera serà que la persona que cultivi i consumeixi disposi d'una informació completa sobre les «conseqüències» del que fa; la segona serà que respecti «de manera absoluta» el dret a la salut dels altres.

informació recollida a El Periódico
Maria

WEB STAP - Pàgina Inici
Tornar