Maria
Barcelona tindrà el museu més gran del món dedicat al cànem


Un holandès que s'ha fet ric gràcies a les llavors de cànnabis reforma l'històric Palau Mornau (carrer Ample).
L'edifici del barri Gòtic albergarà una exposició i oferirà una àmplia informació sobre el cultiu.

Gairebé 20 anys després de causar una petita revolució cultural amb la inauguració del Museu de l'Haixix, la Marihuana i el Cànem al centre d'Amsterdam, un afortunat holandès portarà bona part de la seva col.lecció a Barcelona. Ara fa un any, Ben Dronkers va adquirir l'històric Palau Mornau del carrer Ample i ara està a punt de culminar-se la profunda renovació del malparat i abandonat palau del Gòtic. D'aquí a pocs mesos, a falta dels últims permisos de l'ajuntament, s'obrirà a prop de l'edifici de Correus el Museu del Cànem més gran del món.

Si el famós museu d'Amsterdam té una superfície de només 60 metres quadrats, el de Barcelona en farà 900, i albergarà una col.lecció privada que tracta tots els aspectes de la planta del cànem, tècnicament cannabis sativa, des de la seva faceta com a droga tova fins a l'ús del cànem com un dels cultius més ecològics al món.

DESCOBRIR AMÈRICA
"Si no hagués existit el cànem, Colom no hauria descobert el nou món, perquè la seva roba era de cànem, el menjar contenia cànem, les veles dels vaixells eren de cànem i fins i tot la Bíblia estava feta de cànem", explica Dronkers, un holandès que ha aconseguit certa fortuna amb el negoci internacional i legalitzat en llavors de marihuana a través de la seva empresa Sensi Seeds.

 


Abans d'aterrar definitivament a Barcelona, Dronkers vol deixar ben clar que el Palau Mornau no es convertirà en un coffeeshop gegantí on es promocionarà únicament l'ús recreatiu del cànnabis. Gran pioner i defensor al seu país de les llavors d'aquesta planta, el mateix Dronkers ha deixat aquest negoci en mans dels seus dos fills i ara es dedica a l'explotació i a la promoció del cànem com el cultiu del futur. Ha comprat grans superfícies agrícoles a Holanda, a Alemanya i a altres països per cultivar aquesta planta, que en aquesta variant no té la presència del THC, la substància que aporta els efectes psicoactius a la marihuana.

"Col.leccionar tot el que està relacionat amb el cànem és la meva afició, i s'ha acabat convertint en una obsessió. Necessitaria tres museus per demostrar-ho tot. Com que el d'Amsterdam se'm va fer petit, vaig anar a buscar un altre lloc i vaig trobar aquest palau magnífic a Barcelona", explica Dronkers, que ve sovint a supervisar les obres. La reforma ja ha destapat bona part de l'esplendor neoclàssica i modernista del palau, com una claraboia que a causa de l'abandonament des de fa anys estava coberta per una gruixuda capa de pols.

L'empresari holandès també ressalta que a Amsterdam el seu museu s'ha convertit, a més, en un gran centre d'informació al voltant de les drogues, amb una àmplia biblioteca de consulta. "Sóc conscient de la polèmica que pot causar la paraula cànnabis, perquè no tots els països són tan tolerants com ho és Holanda, però precisament per això m'agradaria insistir en l'ús industrial del cànem. És el cultiu del futur, que permetrà talar menys arbres o que pot substituir fins i tot el petroli", assegura Dronkers, que ja té 157 agricultors que cultiven el cànem per a la seva empresa.

informació recollida a El Periódico de Catalunya
Maria

WEB STAP - Pàgina Inici
Tornar