Maria
El cultiu casolà de marihuana s'estén pels balcons de Barcelona - Patrícia Castan

• L'oferta de botigues especialitzades s'estabilitza i creixen els consumidors que planten a casa.
• Catalunya concentra el 60% de les empreses vinculades a la cultura del cànnabis a Espanya.

Temps de collita en molts balcons i terrasses barcelonins. Els consumidors de marihuana s'afanyen aquestes últimes setmanes a tallar i posar a assecar els brots que els últims mesos han cultivat amb tenacitat. Cada cop són més els que recorren a l'au- tocultiu per a consum propi, emparats per la legalitat, afirmen diverses fonts consultades del sector. Les seves plantacions tornen a ser plenament visibles des de desenes de façanes d'edificis de Barcelona, tot i que ara ja només queden les de varietats que es recullen una mica més tard.

El cultiu casolà de marihuana ha avançat sense parar aquests últims anys fins a formar part del paisatge quotidià dels balcons de la ciutat. Barcelona s'ha convertit en la capital d'aquesta cultura sense haver- s'ho proposat. Fonts de l'organització de la fira Highlife, que l'any passat va congregar més de 15.000 visitants, asseguren que el 60% d'establiments i empreses d'Espanya vinculades al sector són a Catalunya, on ara hi ha unes 80 botigues de llavors i productes. Barcelona i la seva àrea metropolitana concentren la meitat de les botigues.

MINORITARI
Empresaris del sector que comercialitzen llavors i productes per al seu desenvolupament, destaquen que l'autocultiu encara representa un percentatge petit --impossible de quantificar-- respecte al consum global, que no ha deixat de créixer durant els últims anys. No obstant, coincideixen que les collites en vivendes particulars, per al consum de l'aficionat, segueixen augmentant any rere any.

Algunes fonts del sector insisteixen que la proliferació de botigues o fires relacionades amb la marihuana no promouen el consum, sinó que es dirigeixen al consumidor i l'eduquen per fer un ús lúdic d'aquesta substància sense córrer riscos ni excessos.


 

De fet, des de la Federació d'Associacions de Cànnabis, Jaime Prats --col.laborador de la publicació especialitzada Cáñamo-- apunta que l'autocultiu és una de les raons d'una menor presència d'haixix en el mercat negre del carrer. Molts consumidors d'haixix s'han passat a la marihuana. "La gent en planta i aquest mercat es consolida, ja no es fuma només el que arriba del Marroc", afirma. Sergio Martínez, coorganitzador de la fira Highlife a Barcelona, afegeix un altre punt de vista a l'assenyalar que l'augment dels controls policials i la dificultat de les xarxes de tràfic d'haixix per entrar aquesta droga a Espanya ha animat molts fumadors de porros a cultivar-lo a casa.

Sigui com sigui, la cultura de la marihuana se segueix obrint pas no només entre els joves --per a preocupació de les autoritats sanitàries--, sinó també en altres franges d'edat. Els defensors d'aquesta substància qüestionen els seus efectes nocius i en defensen el consum responsable. Una vegada opten per l'autocultiu --"per conèixer la qualitat del que fumes i evitar les martingales", diu un cultivador-- se submergeixen en un univers només apte per a verdaders aficionats.

A Bio-Tecnic, que el 1998 va obrir la primera botiga de Barcelona i una de les primeres d'Espanya, asseguren que el client majoritari busca petites collites. La inversió necessària per cobrir tot el cicle de la plantació costa entre 60 i 70 euros, assenyala Marco, responsable de l'establiment, que afegeix que el sector comercial "està saturat", després d'un boom excessiu de grow shops, botigues especialitzades, que ja va recollir aquest diari fa quatre anys.

informació recollida a El Periódico
Maria

WEB STAP - Pàgina Inici
Tornar