Maria
El 63% dels malalts milloren fumant o inhalant marihuana
El Periódico 22/10/03


• Un estudi pioner a Espanya constata l'efecte terapèutic del cànnabis

• L'Institut Català de Farmacologia va analitzar 30 pacients durant un any i mig

La majoria de pacients amb càncer i malalts neurològics i reumàtics experimenten una millora notable després de fumar o inhalar marihuana. Un estudi pioner a Espanya, dut a terme per un equip de la Fundació Institut Català de Farmacologia (ICF), revela que un 63% d'aquests pacients no només noten que se'ls suavitzen el dolor i les nàusees, sinó que fins i tot consideren beneficiosos els altres efectes del cànnabis, com la sedació i la somnolència.

L'estudi sobre l'ús terapèutic del cànnabis, dirigit per Marta Durán, es presentarà aquest dissabte davant la Societat Espanyola d'Investigació sobre Cannabinoides (SEIC) a Miraflores de la Sierra (Madrid). La conclusió més important de la recerca, a més a més del benefici constatat en els pacients, és que "hi ha una necessitat d'informació sobre l'ús terapèutic del cànnabis entre els usuaris", ja que "els abandonaments per problemes a trobar la dosi adequada i els efectes indesitjats han estat freqüents".

LA PLANTA CRUA
L'equip investigador ha fet un seguiment, entre el gener del 2001 i el juny del 2003, de 30 pacients que s'automedicaven amb marihuana en l'estat més natural i conegut, la planta crua, i no amb derivats sintètics del cànnabis en forma de pastilles. Un 63% d'aquests pacients (19 en total) van millorar de manera simptomàtica: el cànnabis els va fer reduir les nàusees que provoca el tractament amb quimioteràpia, els vòmits en general i el dolor crònic generat per la malaltia.

 

Una tercera part dels pacients oncològics --la majoria dones amb càncer de mama-- van experimentar una millora de l'estat general, tenien menys decaïment i recuperaven la gana i la son. Dels malalts d'esclerosi múltiple o lesions medul.lars, tots van constatar un control més gran dels espasmes. La pauta d'ús va variar segons la indicació i l'edat del pacient. Mentre els malalts de càncer solien fumar el cànnabis, els pacients neurològics optaven per inhalar-ne el fum, que és un mètode menys nociu.

Una campanya portada a terme a principis del 2001 per dones malaltes de càncer reunides en el grup Àgata va portar el Departament de Sanitat de la Generalitat a encarregar a l'equip de Marta Durán i de Joan Ramon Laporte, farmacòlegs de la Universitat Autònoma de Barcelona, aquest informe sobre l'ús terapèutic del cànnabis, que oficialment està prohibit a Espanya però que cada vegada és més reclamat per pacients i mèdics. Els resultats recolzen la tesi dels defensors de la marihuana medicinal.

El problema era que a Espanya fins ara no hi havia cap investigació clínica sobre la utilització de la planta. En aquests moments, totes les persones que hi estan interessades estan a l'espera dels resultats de dos grans estudis que s'han fet a la Gran Bretanya. Aquests, juntament amb l'experiència d'Holanda, on els metges poden receptar marihuana des del setembre, han d'aportar més dades sobre les dosis idònies i les vies d'administració més adequades.


Edwin Winkels

informació recollida a El Periódico de Catalunya
Maria

WEB STAP - Pàgina Inici
Tornar