Maria
Colòmbia alerta d'una nova i potent varietat de marihuana - Mauricio Bernal

• Es tracta de la més al.lucinògena de les plantes de cànnabis no alterades en laboratori.
• El preu de la cominera, com ha estat batejada, dobla el de les fulles de coca.

A simple vista semblava la portada d'un monogràfic dedicat a les drogues, amb la clàssica imatge de la tija de marihuana recorrent el paper d'un extrem a l'altre. "Marihuana a preu de coca", deia el títol, enorme, solcant la fulla verdosa. Però no es tractava d'una revista especialitzada, sinó de l'edició dominical d'El Espectador. A l'interior, quatre pàgines dedicades a ressenyar un descobriment: una nova varietat de cànnabis, la més al.lucinògena entre les que no han estat manipulades en un laboratori. La premsa seriosa colombiana es disfressava per un dia per alertar sobre el nou perill. La marihuana natural més potent és al mercat.

Parlar de poder al.lucinogen és parlar de la principal substància psicoactiva del cànnabis: el tetrahidrocannabinol (THC). Com més THC, més al.lucinacions; així funciona. Les plantes artificials, resultat d'elaborades manipulacions genètiques, superen amb facilitat el 20%, però les varietats naturals no havien passat mai del 14%. Fins ara.

EL RECLAM DEL THC
La nova reina de les marihuanes naturals es cultiva al poble de Corinto, al sud-oest del país.


 

D'acord amb un informe elaborat per la Direcció Nacional d'Estupefaents (DNE), la cominera, així ha estat batejada, arriba a un percentatge de THC del 18%, reclam poderós per als fumadors habituals i maldecap per a les autoritats sanitàries, que igual que a Espanya tenen dificultats per fer entendre que el cànnabis no és el company amable que sembla. La qualitat de la cominera al món de les drogues és tal que el seu preu supera el d'altres cultius més perseguits per les autoritats: segons El Espectador, els agricultors venen una tona de fulla de coca fins i tot per 85.000 pesos (uns 33 euros), mentre que una tona de la cominera costa més del doble: 180.000 pesos (70 euros).

FEINA D'AGRICULTORS
La fama que ha precedit sempre la marihuana colombiana obeeix precisament als seus poders al.lucinògens, i tot i així les plantes no superaven habitualment un THC del 2%. L'estudi de la DNE demostra que la cominera no ha estat manipulada genèticament, i que la seva potència al.lucinògena és producte del encreuament de llavors i de l'optimització del procés de sembra.

Pura feina d'agricultor, i els agricultors de Corinto en saben molt: abans que productor de coca, Colòmbia va tenir un paper clau en la bonança del tràfic de marihuana durant els anys 70, i Corinto era llavors epicentre de la producció. El lloc, a la seva manera, i per desesperació dels que lluiten contra el seu tràfic i consum, és famós, i per això els coffee shops d'Holanda venen marihuana Corinto. Però ja no és la millor del poble.


informació recollida a El Periòdico
Maria

WEB STAP - Pàgina Inici
Tornar